Rôzne

Od apríla v Trnave otvoria vynovený amfiteáter: Môžeme sa tešiť aj na Čekovského

Koncerty nielen na hlavnej scéne, ale aj na čerstvo osadenom menšom pódiu už čoskoro čakajú Trnavčanov vo vynovenom Mestskom amfiteátri.

Ilustračný obrázok k článku Od apríla v Trnave otvoria vynovený amfiteáter: Môžeme sa tešiť aj na Čekovského
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Niekoľko uplynulých zimných mesiacov bol jeho areál zatvorený, nový prevádzkovateľ robil obnovu časti jeho exteriéru, aby mohol s príchodom teplých dní slúžiť obyvateľom. Zároveň pripravil novú dramaturgiu kultúrnych podujatí, sezónu plánuje otvoriť 1. apríla. Koncertovať pri tejto príležitosti bude Marián Čekovský s Trnavčanom Michalom Bugalom a Martinom Valihorom.

Prebehla obnova

Mesto vlani vypísalo na nového prevádzkovateľa verejnú súťaž. Požiadavka radnice je realizovanie podujatí a údržba areálu, kde sa nachádza aj detské ihrisko, kaviareň a letný bufet. Amfiteáter je zároveň skratkou pre peších zo sídliska Družba smerom k centru. „Investovali sme do opravy detských herných prvkov, lavičiek, altánku, postavili sme iný bufet a revitalizovali sme zeleň, ktorá to už veľmi potrebovala,“ povedal nový prevádzkovateľ Martin Šikula.

Vonkajšie pódium môže slúžiť aj ako letné sedenie, v kaviarni prešiel reinštaláciou celý interiér. „Ak nám počasie dopraje, vystúpenia na malom pódiu plánujeme raz až dvakrát v týždni. Tento priestor chceme poskytnúť komornejším formáciám, trnavským hudobníkom a podobne, zavoláme aj detské divadielka,“ uviedol Šikula. V kaviarni Amfik café, kde vsadili na „obývačkovú“ atmosféru, budú dominovať menšinové žánre, počíta sa s džezovými i bluesovými koncertmi, so stretnutiami s umelcami.

Príde aj Rottrová

O veľké pódium sa bude prevádzkovateľ deliť s mestom. "Máme v pláne viacero koncertov. Prvým bude májové vystúpenie českej speváčky Marie Rottrovej, určite počas letných mesiacov potešíme aj milovníkov muzikálov, pripravuje aj ďalšie vystúpenia známych umelcov,“ prezradil Šikula. Správa kín bude pokračovať letným premietaním filmov, zaradené budú aj tradičné podujatia ako festivaly Trnavský Jazzyk, Trnavská brána či Lumen.

Mesto má s areálom amfiteátra aj ďalšie plány. Primátor Peter Bročka deklaroval záujem ešte viac ho otvoriť Trnavčanom, uviedol, že žiaduce je najmä sprístupnenie časti pod stredovekými hradbami. Amfiteáter prešiel rozsiahlou rekonštrukciou v rokoch 2006 – 2008 za 2,32 milióna eur, so zámerom fungovať nielen počas letných mesiacov, ale celoročne ako multifunkčný priestor pre kultúru a oddych. Hľadisko má 1437 miest, nie je však vylúčené, že v blízkom období budú jeho sedadlá vymenené za pohodlnejšie sedenie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM