han Správy

Od PONDELKA platí pre Trnavský kraj nový COVID automat! Na čo všetko sa máme prichystať?

Nový pondelok je už niekoľko týždňov aj novým začiatkom aktuálneho COVID automatu. Výnimkou nie je ani 5. júl! Ako sa to dotkne okresov v našom kraji?

Ilustračný obrázok k článku Od PONDELKA platí pre Trnavský kraj nový COVID automat! Na čo všetko sa máme prichystať?
Zdroj: TASR/František Iván

Od pondelka bude podľa na pandemickej mape Slovenska v prvom stupni ostražitosti (žltá farba) 33 okresov a v stupni monitoring zelená farba) 46 okresov.

Situácia sa zlepšuje. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo klesajúce čísla na Slovensku. „Situácia sa však zhoršuje vo viacerých európskych krajinách v súvislosti so šírením delta variantu. Preto vás prosíme, aby ste dôsledne dodržiavali stále platné opatrenia, v interiéroch čo najviac vetrali a najmä, prihláste na očkovanie seba a vašich starších príbuzných,“ vyzýva rezort zdravotníctva.

Situácia v Trnavskom kraji

V našom kraji budú aj od 5. júla prevládať zelené okresy, ale v tesnom pomere. Okresy Trnava, Galanta, Piešťany a Dunajská Streda ostávajú v stupni monitoring (zelená farba).

Tri regióny si musia počkať na zlepšenie. Ide o okresy Senica, Skalica a Hlohovec. Tie ostávajú naďalej v I. stupni ostražitosti (žltá farba).

Ďalšie aktuálne témy

Výhody pre zaočkovaných

Podľa nových pravidiel od 9. júla už nebude podstatné to, z akej krajiny cestujúci prišiel, ale to, či je zaočkovaný. Pôvodný cestovateľský semafor, ktorý delil krajiny na tri farby, sa ruší.

„Nezaočkovaní cestujúci sa budú musieť registrovať v eHranici a ísť do povinnej karantény, ktorú si môžu skrátiť negatívnym výsledkom PCR testu najskôr 5. deň od príchodu. Zaočkovaní cestujúci sa len preukážu potvrdením o očkovaní (Covid pass alebo certifikát o očkovaní s QR kódom),“ informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Mení sa aj definícia zaočkovaných osôb. Po novom za zaočkovaných považujú osoby 2 týždne po druhej dávke (dvoj-dávková vakcína), osoby 2 týždne po podaní jedno-dávkovej vakcíny a osoby 2 týždne po podaní akejkoľvek vakcíny do 180 dní po prekonaní ochorenia COVID-19.

Požiadať o očkovanie môžu všetci s vekom nad 12 rokov (vrátane).

Pravidlá na kúpaliskách

Ochranné rúško v prírodných a umelých kúpaliskách, akvaparkoch a wellness mať nemusíte. Týka sa to interiérov aj exteriérov, bez ohľadu na farbu okresu podľa COVID automatu.

„Prekrytie horných dýchacích ciest však odporúčame na miestach, kde sa zhromažďuje väčšie množstvo ľudí, napríklad brána pri vstupe, rady na občerstvenie, priestory hygienických zariadení a podobne,“ spresnila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Čo sa týka kapacity, najviac slobody si užijú zelené okresy, v ktorých pre kúpaliská neplatia žiadne kapacitné obmedzenia. Kúpaliská v žltých okresoch sa môžu zaplniť na polovicu.

„Vstup do interiérových prevádzok akvaparkov je pre osoby staršie ako desať rokov možný len s negatívnym výsledkom testu,“ dodala Račková.

Test je možné nahradiť aj potvrdením o zaočkovaní alebo potvrdením o prekonaní ochorenia.

Čo sa deje na Slovensku?

Prehľad opatrení

Rúška:

  • v zelených okresoch je potrebné v interiéri len v spoločných priestoroch a na hromadných podujatiach (aj v exteriéri).
  • v žltých okresoch je rúško povinné v interiéri a na na hromadných podujatiach aj vonku.

Hromadné podujatia

  • v zelených okresoch platí, že v prípade státia môže byť zaplnených nad 50 % kapacity priestoru, v prípade sedenia nad 75 % kapacity priestoru na sedenie, v oboch prípadoch však maximálne do počtu 1 000 osôb v exteriéri alebo 500 osôb v interiéri.
  • v žltých okresoch v prípade sedenia v interiéri môže byť zaplnených nad kapacitu 50 % priestoru, avšak maximálne do počtu 250 osôb. Vonkajší priestor na sedenie môže byť zaplnený na 75 %, avšak maximálne do počtu 500 osôb. V prípade státia, nad 100 osôb v interiéri alebo 250 osôb v exteriéri.

Kultúrne podujatia

  • v žltých okresoch je možné len sedenie do 50 % kapacity, max 500 exteriér, max 250 interiér. Státie obecenstva je zakázané.
  • v zelených okresoch je dovolená kapacita 1000 ľudí v exteriéri alebo maximálne 500 v interiéri.

Reštaurácie

  • v zelených okresoch neplatia žiadne obmedzenia
  • v žltých okresoch môže byť v interiéri 6 osôb pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, zachované musia byť 2 metre rozostupy medzi stolmi.

Múzeá, galérie a výstavné siene

  • v zelených okresoch bez obmedzení
  • v žltých okresoch sú hromadné hromadné prehliadky možné do 30 osôb

Fitness

  • v zelených okresoch môže byť vo fitnes centre max. 50 osôb alebo min. 15 m2 / osobu
  • v žltých okresoch môže byť max. 30 osôb alebo min. 15 m2 / osobu

Obchody, služby a nákupné centrá

  • Kapacitné obmedzenia boli v žltých a zelených okresoch zrušené. Platia len hygienické opatrenia.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

FOTO: ilustračné

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Zdroj: trnava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM