han Správy

Od ZAJTRA je jeden okres v Trnavskom kraji ČERVENÝ: Dostanú sa nezaočkovaní k službám?

Doteraz boli všetky okresy v Trnavskom kraji v zelenej farbe, no od pondelka (13.9.) sa to zmení. COVID automat už ráta s jedným červeným okresom a dvomi oranžovými.

Ilustračný obrázok k článku Od ZAJTRA je jeden okres v Trnavskom kraji ČERVENÝ: Dostanú sa nezaočkovaní k službám?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Podľa Covid automatu bude na Slovensku desať okresov červených – v prvom stupni ohrozenia. Ďalších 47 okresov bude oranžových – v stupni ostražitosti a zvyšných 22 okresov zostáva v zelenej fáze – v stupni monitoringu.

Okres Rožňava je pre rýchle zhoršenie situácie zaradený v prvom stupni ohrozenia – v červenej fáze už od štvrtka 9. septembra.

Rozdelenie okresov

Stupeň monitoringu – zelená fáza: okresy Bratislava I.-V., Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Humenné, Komárno, Malacky, Medzilaborce, Námestovo, Nové Zámky, Pezinok, Poltár, Púchov, Ružomberok, Senec, Stropkov, Trnava a okres Zlaté Moravce.

Stupeň ostražitosti – oranžová fáza: okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Ilava, Kežmarok, Košice-okolie, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Michalovce, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Sabinov, Šaľa, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a okres Zvolen.

Prvý stupeň ohrozenia – červená fáza: okresy Bytča, Košice I.-IV., Krupina, Poprad, Skalica, Trenčín a Rožňava už od 9.9.2021.

Ďalšie aktuálne témy

Opatrenia v červenom okrese

V okresoch prvého stupňa ohrozenia, čiže v červených okresoch, sa do obchodov či k službám dostanú aj nezaočkovaní. Vyplýva to z platného COVID automatu.

Pre režim OTP a základný režim v obchodoch a pre služby platí, že na 15 štvorcových metrov (m2) môže byť maximálne jeden zákazník. Pre reštaurácie v režime kompletne zaočkovaných a režime OTP platí, že v interiéri môžu byť pri stole štyri osoby alebo osoby z jednej domácnosti. Medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozstupy. Exteriér je bez obmedzení. Pre základný režim platí okienkový predaj, zostáva tiež zachovaný rozvoz.

Pre taxi služby v červených okresoch platí, že v jednom rade môžu byť maximálne dve osoby vrátane vodiča. Samozrejmosťou je rúško, pravidelné vetranie a dezinfekcia po každom klientovi. Kompletne zaočkovaní sa do múzeí, galérií, výstavných siení či knižníc v červených okresoch dostanú bez obmedzení.

Pre režim OTP platí, že na hromadných prehliadkach môže byť do desať osôb. Pre režim základ sa môžu konať individuálne prehliadky, na 15 m2 môže byť iba jeden návštevník.

Ubytovacie zariadenia pre kompletne zaočkovaných sú bez limitu. Pre režim OTP platí, že na jednej samostatnej izbe môžu byť maximálne dve dospelé osoby zo spoločnej domácnosti alebo členovia jednej domácnosti. Ubytovanie pre základný režim je zakázané.

Svadby a kary

Keďže svadby, kary, oslavy, večierky, ale aj hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania zaradili v COVID automate medzi vysokorizikovú aktivitu, pre kompletne zaočkovaných platí, že v interiéri môže byť maximálne 50 osôb a 80 v exteriéri, respektíve podľa príslušného semafora. Pre režim OTP platí, že v interiéri môže byť maximálne 25 osôb a 40 v exteriéri, respektíve podľa príslušného semafora.

Kompletne zaočkovaní môžu na bohoslužby chodiť bezlimitne. V režime OTP platí, že obsadená môže byť maximálne štvrtina kapacity. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita, platí maximálne do 150 osôb. Pre bohoslužby v režime základ platí, že na 15 štvorcových metrov môže byť maximálne jedna osoba. Vo všetkých troch režimoch taktiež platí povinnosť mať zoznam účastníkov.

Návštevy v nemocniciach, prípadne vo väzniciach, sú v červených okresoch pre kompletne zaočkovaných či v režime OTP povolené po súhlase zriaďovateľa alebo riaditeľa. Pre kompletne zaočkovaných športovcov platí limit na športových súťažiach bez obmedzení. V režime OTP môže byť maximálne 75 športovcov v interiéri a 150 v exteriéri. Pre základný režim sú súťaže zakázané.

Pre základný režim v červených okresoch platí napríklad aj zákaz pre fitnes, plavárne, wellness, akvapark či kúpele, ak nevyplývajú zo zdravotnej indikácie.

Aj toto vás môže zaujať:

Pravidlá v oranžových okresoch

Rúška

  • povinné v interiéri a na hromadných podujatiach v exteriéri

Reštaurácie

  • režim plne zaočkovaných a režim OTP – v interiéri budú môcť byť pri stole maximálne štyri osoby alebo osoby z jednej domácnosti, exteriér bez obmedzení
  • režim základ – na terasách bude môcť byť maximálne do desať osôb. Interiéri budú zatvorené

Obchody a služby

  • režim plne zaočkovaných – bez limitu kapacity
  • režim OTP a základný režim – na predajnej ploche obchodu maximálne jedna osoba na 15 štvorcových me­trov

Bohoslužby

  • režim plne zaočkovaných – bez limitu
  • režim OTP – maximálne v interiéri sedenie na 25 percent a v exteriéri 50 percent kapacity. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita, tak bude môcť byť maximálne do 1 000 osôb v exteriéri a do 500 osôb v interiéri.
  • režim základ – v exteriéri maximálne do 1 000 osôb a do 500 v interiéri.

Kultúrne podujatia (kiná, divadlá)

  • režim plne zaočkovaných – bez limitu
  • režim OTP – obmedzená kapacita na 50 percent, avšak maximálne 500 ľudí pre interiér a 1 000 pre exteriér
  • režim základ – podujatie na sedenie 50 percent kapacity ale maximálne 250 ľudí v interiéri a 500 v exteriéri, podujatie na státie 50 percent kapacity ale maximálne 50 osôb v interiéri a 100 v exteriéri

Hromadné podujatia

  • režim plne zaočkovaných – bez limitu kapacity.
  • režim OTP – obmedzenie kapacity na sedenie v interiéri na 25 percent a v exteriéri 50 percent kapacity. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita, maximálne do 1 000 osôb v exteriéri, do 500 v interiéri
  • základný režim – v interiéri sedenie na 25 percent a v exteriéri 50 percent kapacity, maximálne však do 200 osôb v exteriéri, do 100 v interiéri, na státie v exteriéri 100 a v interiéri 50. Povinnosť zaznamenať zoznam účastníkov

Svadby, kary, oslavy, večierky

  • režim plne zaočkovaných – maximálne 100 osôb v interiéri a 200 v exteriéri + povinnosťou mať zoznam účastníkov.
  • režim OTP – maximálne 50 osôb v interiéri a 100 v exteriéri
  • základný režim nie je možný

Fitness centrá

  • režim plne zaočkovaných – bez obmedzení
  • režim OTP – maximálne 20 osôb alebo minimálne 15 štvorcových metrov na osobu.
  • základný režim – obmedzenie na desať osôb

Wellness, akvaparky a kúpele

  • režim plne zaočkovaných – žiadne obmedzenie
  • režim OTP bude platiť obmedzenie maximálne 50 percent kapacity, maximálny počet osôb bude do 1000.
  • základný režim nie je umožnený

Bazény, kúpaliská, plavárne

  • režim plne zaočkovaných –
  • režim OTP – obmedzenie na maximálne 50 percent kapacity
  • základný režim – maximálne desať ľudí

Ubytovacie služby

  • režim plne zaočkovaných a OTP – bez obmedzení
  • základný režim nie je umožnený (zákaz ubytovať bez kontroly zdravotného stavu)

FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Zdroj: trnava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM