Dominika Handzušová Rôzne

Odštartoval samozber jahôd: KDE a ZA KOĽKO si môžete chutné ovocie nazbierať?

Obľúbené samozbery, na ktorých si môžete nazbierať množstvo červených plodov, už začali aj v našich končinách. Pri Trnave nájdete niekoľko jahodových polí.

Ilustračný obrázok k článku Odštartoval samozber jahôd: KDE a ZA KOĽKO si môžete chutné ovocie nazbierať?
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Jahody patria k všeobecne obľúbenému ovociu. Tešia sa z nich dospelí i deti. Pokiaľ práve nevlastníte obrovský záhon, ich sezóna v záhradkach len tak prefrčí. Samozber na jahodovom poli je skvelou príležitosťou získať väčšie množstvo jahôd na džem, zamrazenie či zaváranie na zimu.

Kde si pri Trnave môžete nazbierať jahody a koľko za ne zaplatíte? Pripravili sme pre vás prehľad podstatných informácií.

Kde sa koná?

Pre Trnavčanov sú najznámejšie a najbližšie polia v Majcichove (medzi obcami Majcichov a Opoj) a pri Bučanoch. Ak ste v uplynulých rokoch boli zvyknutí jazdiť do Trakovíc, tentokrát smerom z Trnavy odbočíte ešte pred Bučanmi. O niekoľko kilometrov ďalej smerom na Piešťany rovnaká spoločnosť ponúka samozber v Borovciach.

Pozor na otváracie hodiny

Všetky tri polia majú s výnimkou nedele otvorené denne. V Bučanoch a Borovciach od siedmej hodiny ráno, v Majcichove od ôsmej. V otváracích hodinách síce nájdete, že zatvárajú o siedmej večer, resp. o osemnástej, skutočnosť ale môže byť iná.

Čas zberu, množstvo a kvalita jahôd závisí najmä od počasia. Častokrát sa môže stať, že nápor záujemcov je privysoký a polia nájdete poobede zatvorené. V Majcichove v uplynulé dni končili zhodne vždy na poludnie.

„Nevieme odhadnúť, či sa to zopakuje. Poradíme len, aby si záujemcovia pozreli informácie na internete alebo zavolali,“ upozorňujú Jahody Majcichov na svojej sociálnej sieti. Denne tu ponúkajú čerstvé informácie a tak sa vždy môžete dozvedieť, či sa zbiera, aby ste nejazdili zbytočne.

Samozber v Bučanoch a Borovciach bol uprostred týždňa uzavretý. Zbierať sa dalo opäť v piatok. „Z dôvodu premenlivého počasia vieme určit dobu samozberov vopred len v obmedzenom čase. Pri záujme o poobedňajší samozber je lepšie informovať sa pred príchodom na jahodovisko o stave porastu na infolinke,“ píše predajca na svojej webovej stránke. Ak si nie ste istí, zavolajte preto na ich číslo: 033/7796322.

Koľko zaplatíte?

Cena sa tiež môže meniť v závislosti od úrody. Majcichov začínal na 1,70 € za kilo, aktuálne je cena 1,50 € za kilo jahôd. Nádoby na zber by nemali byť väčšie ako na 15 kíl, majú tu totiž váhu, ktorej maximálka je práve 15 kíl. V Bučanoch a Borovciach zaplatíte za kilo 1,60 €. Nádoby môžu byť aj väčšie.

Ako to funguje?

Idete na samozber po prvý raz a nie ste si istí ako postupovať? Na každom poli je dostatok pomocníkov v reflexných vestách, ktorí vás usmernia. Po príchode si musíte odvážiť svoje nádoby, dostanete lístok a pridelia vám riadok v poli. Po obratí si nazbierané plody odvážite a následne za ne zaplatíte.

Malý tip: ak majú na poli tri váhy, no len jednu pokladňu, a nápor zákazníkov je vyšší, takže sa tvoria rady, skúste vystáť oba naraz. Ideálne je, ak je vás viac, jeden jahody odváži, zatiaľ čo druhý vystojí rad na platenie. Ušetríte tak čas.

V Borovciach a Bučanoch majú prístup medzi riadky povolený aj deti. V Majcichove zbierať môžu až deti od 12 rokov, no s mladšími sa môžete poprechádzať mimo pole.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť zábery zo samozberu v Bučanoch.

Samozber jahôd pri Trnave
13
Galéria
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM