Klaudia Goncalves Správy Samospráva

Aktuálne dianie v meste: Tieto informácie odzneli na májovom zastupiteľstve

Vo štvrtok, 2. mája 2019 sa uskutočnilo rokovanie poslancov Mestského zastupiteľstva. V úvode predniesol primátor Mirosla Kollár správu o aktuálnom dianí v meste.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne dianie v meste: Tieto informácie odzneli na májovom zastupiteľstve
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

V úvode zasadnutia Mestského zastupiteľstva dňa 2.5.2019 predniesol primátor pred poslancami správu o aktuálnom dianí v meste. Prinášame vám stručné zhrnutie:

  • Primátor potvrdil menovanie Miroslava Dvorana do funkcie druhého viceprimátora. Kľúčové funkcie a oblasti, ktorým sa bude venovať sú sociálne veci a starostlivosť o seniorov.
  • Na mestskom úrade boli k 5.4.2019 a 1.5.2019 reali­zované organizačné zmeny: Kancelária primátora a kancelária prednostu boli zlúčené do jednej zložky Sekretariát, bolo zrušené pracovné miesto sekretárky a vytvorená nová organizačná zložka Odbor komunikácie a vonkajších vzťahov, ktorý tvoria dvaja zamestnanci kancelárie primátora.
  • Ministerstvo vnútra sa ohlásilo na kontrolu financovania volieb do orgánov samosprávy obcí z novembra 2017, kontrola prebieha, doklady poskytlo mesto na kontrolu 25.4.2019.
  • Spoločnosť Saneca adresovala mestu ponuku na odkúpenie budovy školy na ul. M. Benku momentálne je konkrétna finančná ponuka na stole a je predmetom rokovania. „Keďže ponúkajú odkúpenie objektu za tretinovú cenu (400 000€ + DPH) v porovnaní s úradným odhadom, jedná sa o zaujímavú ponuku,“ vyjadril sa k téme primátor Kollár. Objekt v minulosti slúžil ako škôlka. „Vzhľadom na to, že v časti Peter a Nová štvrť treba riešiť absenciu materskej škôlky a reagovať na zvyšujúci sa tlak na priestory pre vzdelávanie v tejto časti mesta, je to jedna z možností ako tam riešiť časť 1. stupňa ZŠ,“ uviedol Kollár. Ak rokovania dopadnú úspešne, konkrétny návrh by mal byť pred poslancov postúpený na júnovom zastupiteľstve.
  • Mesto obdržalo oficiálny list od spoločnosti AGEO, ktorá je súkromným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti na Slovensku a v Českej republike. Spoločnosť prejavila záujem o spoluprácu pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti v mestskej poliklinike, ak mesto obdrží zaujímavú ponuku, bude predložená na júnové rokovanie MZ.
  • Mesto podpísalo zmluvu so spoločnosťou Recyklogroup, ktorá má na starosti financovanie zberu separovaného odpadu.
  • Na zámku v Hlohovci prebiehajú v súčasnosti dokončovacie práce na oprave fasády zvnútra a rekonštrukcia zvonku vrátane reštaurátorských prác, ktoré nariadili pamiatkári. Bol dodaný historický nábytok a obstaráva sa vybavenie informačného centra. K máju bol majetok zverený do správy Mestského kultúrneho centra (MKC), následne bude MKC podpisovať nájomnú zmluvu na časť priestorov s Vlastivedným múzeom a pripravuje sa formát a podmienky normálneho otvorenia zámku.
  • Hlohovské kino sa čoskoro dočká digitalizácie, po druhom obstarávaní bola podpísaná zmluvy s dodávateľom techniky. „Verím, že premietať sa začne ešte do leta,“ vyjadril optimizmus primátor Kollár.
  • Mesto sa rozhodlo podporiť biodiverzitu a časť Zámockej záhrady sa bude kosiť len dvakrát do roka, aby na mieste vznikli lúky a vytvorili tak vhodnejšie prostredie pre rast lúčnych bylín a živé organizmy.
  • Mestský majetok na Bernolákovej ulici (Hlohovčanom známy ako Majer) si vzhľadom na statický stav budov vyžaduje radikálne riešenie, obyvatelia obdržali výzvy o vysťahovaní, pretože priestory musia byť asanované. „Mesto paralelne pracuje na príprave projektov prestupného bývania so základným štandardom bývania a jasne stanovenými podmienkami zotrvania v tomto bývaní. Sociálne terénne pracovníčky sú pripravené poskytnúť obyvateľom, najmä matkám s deťmi, pomoc pri hľadaní náhradného ubytovania,“ informoval Kollár.
  • Na mestský úrad prišiel podnet, ktorý sa týka možného neoprávneného prenajímania prenajatých priestorov, ktoré má v podnájme futbalový klub Slovan Hlohovec (futbalový štadión za 1€ mesačne od Bytového hospodárstva) so zákazom prenajímať tento majetok ďalej, napriek tomu tak podľa slov primátora činí a prenajíma ho CVČ Dúha za 10€/hod. Pracovníci mestského úradu prešetria skutkový stav a navrhnú riešenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM