Erik Bojničan Rôzne

Bežne neprístupný priestor OBRAZOM: Jedinečný pohľad za múry židovského cintorína!

Židovský cintorín v Hlohovci je bežne skrytý zraku verejnosti. Prinášame vám pohľad za jeho múry. Pozrite si sériu fotiek práve z tohto miesta.

Ilustračný obrázok k článku Bežne neprístupný priestor OBRAZOM: Jedinečný pohľad za múry židovského cintorína!
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Naše mesto má bohatú históriu a ukrýva mnohé zaujímavosti. Počas podujatia Za svetlom Dávidovej hviezdy, ktoré zorganizovalo občianske združenie Ex Libris Ad Personam Hlohovec, mali obyvatelia možnosť nahliadnuť na židovský cintorín na Nitrianskej ulici. Ide o cintorín, ktorý sa bežne vidieť nedá.

Obrovský záujem

Unikátnu príležitosť komentovanej prehliadky si nenechali ujsť mnohí. Návštevníci sa dozvedeli zaujímavé informácie o histórii židovskej komunity v Hlohovci a jej významných predstaviteľoch, o už neexistujúcej synagóge a pozrieť si mohli aj expozíciu. Tá bola vytvorená v dome smútku.

Prečítajte si: Spomienky, pri ktorých mrazí: Keď Váh zmietol všetko, čo mu stálo v ceste

Už v čase pred prvou prehliadkou bolo zrejmé, že záujem o prehliadku je obrovský. „Dúfali sme, že prehliadka ľudí zaujme, pretože cintorín bol pre verejnosť takto otvorený prvýkrát. Rátali sme s tromi prehliadkami po 40 ľudí, no potom sme museli pristúpiť k tomu, že budú tri prehliadky pre 80 ľudí,“ povedala predsedníčka občianskeho združenia Helena Pekarovičová. Podujatie nakoniec navštívilo viac ako tristo ľudí počas ôsmych vstupov.

O čom uvažujú?

„Dôležité je, že sa ľudia zaujímajú o históriu Hlohovca, keďže aj toto je nedeliteľnou súčasťou histórie nášho mesta, ktorú si musíme pripomínať,“ dodala Pekarovičová. Dobrou správou pre ľudí, ktorí túto jedinečnú prehliadku nemali možnosť vidieť je, že občianske združenie uvažuje o aj ďalšej prípadnej prehliadke v čase pred dušičkami. Všetko je však ešte otvorené.

V našej fotogalérii si môžete pozrieť fotografie z priestoru židovského cintorína v Hlohovci.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Fotogaléria: Nahliadnite za múry židovského cintorína v Hlohovci
18
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM