Erik Bojničan Samospráva

Brána do Zámockej záhrady v Hlohovci dostala nový šat: Prezrite si ju na FOTKÁCH

Rekonštrukcia dolnej brány do Zámockej záhrady je ukončená. Sledujte, ako vyzerá toto obľúbené miesto po novom.

Ilustračný obrázok k článku Brána do Zámockej záhrady v Hlohovci dostala nový šat: Prezrite si ju na FOTKÁCH
11
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Brána, ktorá sa nachádza pri vstupe do Zámockej záhrady v smere od rieky Váh, sa dočkala ukončenia rekonštrukcie. Myšlienka renovácie tejto historickej pamiatky sa objavila minulý rok na portáli IdeaSiTy – Nápady pre mesto, kde môžu obyvatelia prispievať svojimi návrhmi na zlepšenie života v našom meste.

Rekonštrukčné práce na bráne začali v apríli tohto roka. Keďže bola brána naposledy opravovaná v roku 1981, bolo potrebné vyriešiť niekoľko zásadných problémov. „Brána bola veľmi zavlhnutá od zemnej vlhkosti a dažďovej vody. Najskôr sa museli odstrániť omietky, ktoré boli zasolené a nedržali s podkladom,“ objasnil proces renovácie Igor Kováč z Odboru výstavby mestského úradu v Hlohovci.

Ako ďalej I. Kováč povedal, až po injektáži muriva začalo jeho vysúšanie, pričom medzičasom boli v dielni vyrábané fragmenty z umelého kameňa, ktoré chýbali na bráne. Následne bolo možné pristúpiť k rekonštrukcii omietok

Počas trojmesačnej renovácie sa podľa radnice na bráne odstraňovali nevhodné doplnky, lokálne spevňovali zachované časti omietok a muriva, realizovali plastické retuše, doplnenia chýbajúcich profilovaných prvkov, hĺbkový náter a farebný náter v troch vrstvách. Osádzala sa aj nová strieška vyhotoveného múrika. Ako uvádza mesto, rekonštrukcia dolnej brány stála mestský rozpočet necelých 13 000 eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

OBRAZOM: Rekonštrukcia brány do Zámockej záhrady je ukončená
11
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM