Erik Bojničan Rôzne Rôzne

Chodíme ním denne, ale viete o tom? Vzácnosti, aké ukrýva hlohovské námestie

Námestím svätého Michala mnohí Hlohovčania chodia dennodenne, no možno si niektoré veci ani neuvedomujú. Pozrite, aké vzácnosti máme v centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku Chodíme ním denne, ale viete o tom? Vzácnosti, aké ukrýva hlohovské námestie
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

O tom, že v našom meste máme byť na čo hrdí, nie je pochýb. Či už sa jedná o typické nárečie alebo prírodné krásy v okolí. Skutočné poklady ukrýva aj samotné srdce Hlohovca – Námestie svätého Michala. Po prechádzke ním môžete objaviť skvosty, ktoré sú zapísané v Zozname nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok v Ústrednom zozname pamiatkového fondu.

Vzácne sochy

Prvá z pamiatok, na ktoré narazíte po ľavej strane námestia od prechodu pre chodcov z ulice SNP, je mariánsky barokový stĺp. Pochádza z roku 1739 a bol postavený po morovej epidémii, ktorá v tomto období v našom meste zúrila. O tom, že to boli ťažké časy svedčí aj zápis v mestskej kronike, podľa ktorého na dvore bývalého chudobinca podľa výpovede riaditeľa museli byť zastavené práce kopania studne pre veľké množstvo kostier poliatych vápnom. Stĺp zdobia sochy sv. Jozefa, sv. Šebastiána a sv. Rócha.

Prečítajte si: Dobové fotky spred desiatok rokov: Ako kedysi vyzerala žatva neďaleko Hlohovca

Ďalšou významnou pamiatkou je kamenno-pieskovcová kompozícia sôch trojice svätých (sv. Floriána, sv. Rócha a Sv. Šebastiána) pochádzajúca z prelomu 18.storočia. Je umiestnená pri severnej strane kostola sv. Michala a pri pohľade na ňu máte za chrbtom Mestský úrad. Na južnej strane kostola zasa môžete obdivovať sochu sv. Rócha z 19. storočia.

Dávna história

Aj samotný kostol sv. Michala Archaniela je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. Počiatky jeho existencie siahajú podľa pamiatkárov až do roku 1242. Pre zaujímavosť, v tom čase sa naše územia pomaly začínali spamätávať z nájazdov Mongolov, ktoré započal Čingischán.

Prečítajte si: Námestiu svätého Michala chcú dať novú tvár: 6 cieľov, ktoré poslanci odklepli

Medzi pamiatky patria aj budova hotela Jeleň, ktorej doba vzniku sa datuje do 17. storočia. V rovnakom období vznikla aj budova radnice vedľa hotela, ktorá bola do zoznamu zapísaná pomerne nedávno – v roku 2008.

O niečo mladšia stavba je Kaplnka sv. Anny – stojaca vedľa kostola sv. Michala. Jej vzniku siaha do roku 1748, teda do čias vlády Márie Teréze.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

FOTO: Takéto vzácnosti sa dajú nájsť na Námestí svätého Michala
6
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM