Chrípka začína vytŕčať rohy: Staré recepty od Hlohovčanov, ktoré vás postavia na nohy i zahrejú
Horúce leto vystriedala chladná a upršaná jeseň, kedy by sme najradšej zostali celý deň v posteli. To však nie je vždy možné, tak sa nám nevyhnú ani chrípky či prechladnutie. Ako s nimi bojujú Hlohovčania? Prečítajte si chutné a hlavne zdravé recepty, ktoré vás postavia na nohy!
Teplé letné počasie behom pár dní vystriedala jeseň so svojim vetrom a daždivými dňami. Celkovej pohode neprospieva ani to, že sa dni pomaly skracujú. Opäť teda nastáva čas, kedy by sme mali vo zvýšenej miere dbať o svoje zdravie. K tomu nám odjakživa pomáhali všakovaké domáce recepty, ktorými nás staré mamy vždy dokázali postaviť na nohy. Čo tie hlohovecké? Čítajte tie najzaujímavejšie!
Zázvor na všetky spôsoby
Zázvor, alebo ak chcete Ďumbier pochádza z Číny, no v Slovenskej kuchyni sa udomácnil už veľmi dávno. Rovnako dlho sa tradujú aj jeho liečivé účinky. Klasický čaj zo zázvoru pripravíte tak, že surovú rastlinu nastrúhate na jemno a jednu čajovú lyžičku zalejete vriacou vodou. Niekto si jeho ostrú chuť zjemňuje mliekom.
Hlohovčan František nám prezradil iný recept, ako využiť zázvor. „Základ je prichystať si zázvor a citróny v pomere 1:1. Všetko ošúpeme a pripravíme si mlynček, poprípade mixér ale predtým si zázvor radšej nakrájate na menšie kúsky. Zomelieme spolu citrón so zázvorom a nalejeme do pripravených pohárov. Na záver dochutíme medom, kto má rád sladšie dá viac medu, kto ostrejšie menej,“ hovorí o tejto „bombe na imunitu“ a dodáva, že poháre netreba zavárať a stačí ich mať uložené v chladničke.
Zázvor sa dá použiť aj na dochutenie rôznych ovocných tanierov. V ďalšom z receptov pridáte všetko sezónne ovocie, od jabĺčok, cez hrozno, slivky a podobne. Odkôstkujete, nakrájate na malé kúsky (alebo rozmuxujete) a zalejete pomarančovým džúsom, v ktorom ste predtým rozmiešali mletý zázvor.
Fantázie sa samozrejme medze nekladú a zázvor sa dá použiť do veľkého množstva nápojov, či jedál no nie je dobré ho zjesť na posedenie príliš veľa.
Mlieko s rumom a verené vínko
Tieto dobroty vás zaiste zahrejú, no skôr sa hodia na večerný relax po ťažkom dni, keď už ste v teple domova. Alexandra nám priblížila recept, ktorý pomôže ako s nachladnutím, tak s vykašliavaním. „Mlieko si za stáleho miešania zohrejte čo najviac a keď už má správnu teplotu odstavte ho a pridajte plátok masla, ktoré doň vmiešate. Nakoniec dolejte rum a med,“ prezrádza a dodáva, že všetky ingrediencie podľa chuti.
Varené vínko trocha inak. Daniel o svojom recepte hovorí, že to nie je klasické varené víno, vzhľadom na to, že sa snaží o zachovanie čo najviac vitamínov. „Základ je ovocie. Veľa ovocia, všetko čo vám príde pod ruky. Nakrájate ho a dáte do vody, ktorej je tam len toľko aby bolo ponorené. Hrniec necháte niekoľko hodín v chladničke, teda ak si ho chcete spraviť, pokojne aj deň dopredu. Po odstátí dolejeme vínom (či už bielym alebo čeverným je jedno), pridáme cukor a zohrejeme,“ vysvetľuje Daniel, ktorý zdôraznil, že nie aby to vrelo, len aby to bol nápoj príjemne teplý.
Polievka proti chrípke
Miroslav prezradil recept na „Polievku proti chrípke“. Budete potrebovať: zeler s vňatkou, petržlen, čili papričky, cesnak, cibuľu a vývar. „Cibuľu s cesnakom opečieme na oleji pridáme papriku, zalejeme vodou a potom pridáme to čo je písane prvé zeler s vňatkou,“ povedal o postupe Miroslav, ktorý dodal, že lepší ako voda je slepačí vývar.
Foto: Ilustračné