Erik Bojničan Rôzne

EXKLUZÍVNE spomienky babičky z Hlohovca: Ako to kedysi u nás vyzeralo cez Vianoce!

Pre náš portál exkluzívne prehovorila babička Jozefína (77) z Hlohovca. Zaspomínala si na to, ako to kedysi u nich doma vyzeralo cez Štedrý deň.

Ilustračný obrázok k článku EXKLUZÍVNE spomienky babičky z Hlohovca: Ako to kedysi u nás vyzeralo cez Vianoce!
Zdroj: TASR

Predsviatočný čas je už tu a Vianoce doslova klopú na dvere. Adventné obdobie predchádza vianočným sviatkom ako aj samotnej štedrej večeri. Aj v minulosti sa v mnohých rodinách pred takouto večerou aj počas nej dodržiavali určité zvyky. Ako prežívala Štedrý deň pani Jozefína (77) pred viac ako šesťdesiatimi rokmi v Hlohovci? Zaspomínala si pre náš portál.

Spomienky na darčeky

„Dnes sa môže zdať, že sme Vianoce prežívali skromne, no vtedy to bola veľká paráda, na ktorú sme sa všetci tešili. Najmä deti, aj keď to nebolo veľmi o darčekoch,“ povedala pani Jozefína, ktorá si zaspomínala na to, ako jej manželovi, ešte ako školákovi počas 2. svetovej vojny, dal jeho učiteľ darček – pomaranč. „Vtedy to bolo niečo veľmi výnimočné. Bol to jeho prvý pomaranč v živote a dlho na to spomínal,“ dodala.

Ako nám ďalej prezradila, doma na Štedrý večer darček dostali vždy, aj keď časy neboli ľahké. Spomenula si na hračky z dreva, keď bola ešte dieťa, no najviac jej v pamäti utkvel nový zimný kabát, ktorý dostala ako násťročná. „Nemohla som sa už dočkať polnočnej omše, aby som v ňom mohla ísť von. Bol len na sviatočné príležitosti, nedeľný, ako sa takým hovorilo,“ vysvetlila pani Jozefína pre spravodajský portál Hlohovec 24.

Prísny pôst

Počas Štedrého dňa sa v ich domácnosti dodržiavali aj rôzne zvyky. „Zvykom bolo rozpoliť jablko a orech. Keď boli vnútri pekné, zdravé, tak to znamenalo, že aj rodine sa vyhnú choroby,“ spomína. Ďalším zaujímavým zvykom bolo u nich kropenie svätenou vodu. „Tú sme si nabrali na Troch kráľov a opatrovali ju až do Vianoc. Pred štedrou večerou do nej otec namočili steblo zbožia a ním sa dotkol tanierov aj jedla. Kropilo sa aj okolie domu, aby nestrašilo,“ povedala s úsmevom.

A ako vyzerala štedrá večera? „Počas dňa sme dodržiavali prísny pôst. Na večeru bola kapustnica bez mäsa, so smotanou, hríbmi a dávalo sa do nej aj zopár sušených sliviek. Zo sladkého sme mali orechovník a makovník a ako prípitok čaj s rumom,“ opísala večeru, v ktorej absentovalo akékoľvek mäso. To si podľa jej slov dali až po návrate z polnočnej omše a obľúbené boli napríklad jaterničky.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM