Erik Bojničan Rôzne

Hemžilo sa to tam aj tisíckami ľudí: Spomienky na miesto, ktoré si kedysi Hlohovčania zamilovali na kúpanie

Mnohí ľudia si predstavujú ideálny oddych s chladeným nápojom na deke či lehátku pri vode. Výnimkou nie sú ani Hlohovčania. Viete, ktoré miesto bolo v našom meste vychytené dávno predtým, ako sa vôbec uvažovalo o kúpalisku?

Ilustračný obrázok k článku Hemžilo sa to tam aj tisíckami ľudí: Spomienky na miesto, ktoré si kedysi Hlohovčania zamilovali na kúpanie
Zdroj: TASR

Teplé počasie, ktoré v ostatných dňoch panuje stále viac nabáda k myšlienkam na relax pri vode. Pre mnohých Hlohovčanov je jasnou voľbou kúpalisko v našom meste, ktoré by malo už čoskoro otvoriť svoje brány pre návštevníkov. Skôr narodení Hlohovčania sa však museli vynájsť, keďže kúpalisko na súčasnom mieste v Zámockej záhrade bolo dokončené až v 70. rokoch minulého storočia.

Tisíce ľudí

Ako poznamenal mestský kronikár v roku 1957, v obľúbeným miestom na kúpanie počas letných horúčav bolo nábrežie Váhu v mieste od hrádze pod Bitúnkom. Pozvoľný svah k Váhu tam kedysi umožňoval kúpanie neplavcom i deťom. Podľa kronikára bolo potrebné ísť do vody aj 20 metrov, kým sa človek ponoril do vody po krk a v suchých rokoch sa dal Váh aj prebrodiť.

Za čias pred Druhou svetovou vojnou chodilo sa sem kúpať veľa ľudí. „Počas letných horúčav tam prišlo po dvakrát až tisíce ľudí, takže celé tunajšie nábrežie sa hemžilo obyvateľmi mesta, ba aj z okolia sem prichádzali,“ poznamenal kronikár.

Prečítajte si Kedy otvorí brány a aké bude vstupné? Dôležité info o kúpalisku v Hlohovci pre novú sezónu

Na malom návrší Panónie bol trávnik (v mieste kde v súčasnosti stojí cestný most – pozn. redakcie), na ktorom sa podľa dobového zápisu chlapci hrávali s loptami, bližšie k vode boli piesčiny, na ktorých sa kúpajúci slnili a ostatný breh bol pokrytý štrkom, v dôsledku čoho býva voda vždy čistá a hlavne na plytčine veľmi teplá.

Po vybudovaní hrádze

Kúpajúci vodu neskalili, ako to býva v riekach s bahnistým korytom. Po vybudovaní hrádze toto prírodné kúpalisko navždy zaniklo. „Celá dĺžka hrádze počnúc od Peterskej ulice až po dolné mosty je pre kúpanie nebezpečná, hlavne pre tých, čo nevedia dobre plávať, alebo dlho nevydržia,“ poukázal na riziko vtedajší kronikár.

Prečítajte si Hlohoveckí hudobníci nahrali letný ultrašláger: Nadupané VIDEO, z ktorého idú ľudia do kolien!

Jediným miestom pre kúpanie podobného druhu, ako bolo pod Hlohovskými záhradami, bolo podľa zápisu po vybudovaní hrádze pod bývalým mostom pri dolnom okraji Zámockej záhrady, kde bol pozvoľný svah. „Je to pomerne ďaleko od mesta a tu nikdy nie je vidieť ani tretinu takého množstva kúpajúcich sa, ako bolo na zaniknutej „Panónii“ pod Hlohovskými záhradami,“ zaspomínal kronikár.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM