Komunálne voľby

Hlohovčania, pôjdete voliť? Aj vy môžete rozhodnúť o novom primátorovi a županovi!

V sobotu 29. októbra sa otvoria volebné miestnosti. Pôjdete voliť aj vy? Hlasujte v našej ankete.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovčania, pôjdete voliť? Aj vy môžete rozhodnúť o novom primátorovi a županovi!
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič , TASR/Jakub Popelka

Spojené voľby budú 29. októbra. Občania si budú voliť zástupcov do orgánov samosprávy obcí, tzv. komunálne voľby a zástupcov do orgánov samosprávnych krajov, tzv. župné voľby.

Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 20.00 hodiny. Voliči môžu hlasovať len v mieste svojho trvalého bydliska.

Na účasť vo voľbách je potrebný občiansky preukaz. Pokiaľ si volič v čase volieb vybavuje nový občiansky preukaz z dôvodu uplynutia platnosti či nesprávnych alebo neplatných údajov, vo volebnej miestnosti sa môže preukázať žiadosťou o vydanie občianskeho preukazu alebo potvrdením od orgánu Policajného zboru.

Modrá a biela obálka

Volebné tlačivá budú farebne odlíšené bielou a modrou farbou. Voliči dostanú vo volebnej miestnosti dve obálky a štyri hlasovacie lístky.

Pre župné voľby bude slúžiť modrá obálka, do ktorej volič vloží hlasovacie lístky s modrými pruhmi. Jeden hlasovací lístok bude pre voľby do župného zastupiteľstva a jeden pre voľby predsedu samosprávneho kra­ja.

Pre komunálne voľby je určená biela obálka, do ktorej volič mimo Bratislavy a Košíc vloží dva biele hlasovacie lístky. Zvlášť bude hlasovací lístok pre voľby do obecného, prípadne mestského zastupiteľstva a zvlášť pre voľby starostu alebo primátora.

Prevzatie hlasovacích lístkov a obálky potvrdí volič osobitne v každom zozname voličov vlastnoručným podpisom. Po odvolení volič hodí obálku do určenej schránky na hlasovanie, tzv. volebnej urny, teda buď bielej alebo modrej.

Upozornenie: Ak volič vloží hlasovací lístok do nesprávnej obálky, je takýto hlasovací lístok neplatný. Takisto, ak volič vloží obálku do nesprávnej schránky na hlasovanie, je takéto hlasovanie neplatné.

Prečítajte si tiež

Máte otázky?

Voliči sa budú môcť s otázkami k spojeným regionálnym voľbám obrátiť na informačnú linku. Ministerstvo vnútra (MV) SR ju spustí v poslednom predvolebnom týždni. Pre TASR to uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová.

Otázky nie sú podľa Chmelovej vymedzené. „Volič sa môže spýtať čokoľvek, čo ho trápi a čo chce vedieť,“ skonštatovala. V predvolebnom týždni bude možné na linku zavolať v čase od 7.30 do 16.00 h. V deň konania volieb bude linka dostupná až do zatvorenia volebných miestností, teda do 20.00 h.

Voliči v karanténe

Pre voličov, ktorí budú kvôli ochoreniu Covid-19 v izolácii, budú zriadené špeciálne volebné komisie. Voliči v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19 budú môcť hlasovať doma do špeciálnej volebnej schránky.

Oprávnený volič podáva žiadosť o špeciálny spôsob hlasovania zapisovateľovi miestnej/mestskej volebnej komisie obce svojho trvalého pobytu sám alebo prostredníctvom inej osoby. Urobiť tak môže telefonicky v úradných hodinách obce svojho trvalého pobytu. Žiadosť môže podať najneskôr do piatku 28. októbra do 12.00 h.

Pôjdete voliť?

Podľa prieskumu sa chystá voliť 66,7 percenta Slovákov. Ďalších 19 percent sa asi zúčastní. K neúčasti sa prikláňa 2,8 percenta respondentov. Necelých sedem percent (6,7) voliť určite nepôjde. Zvyšných 4,8 percenta opýtaných nevedelo odpovedať.

Hlasovanie je ukončené. Výsledky sú zverejnené TU.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM