Erik Bojničan Šport

Legenda z Hlohovca: Pozrite hviezdne momenty trénera Vičana (†60) na unikátnych FOTOGRAFIÁCH

Rodený Hlohovčan Michal Vičan sa postaral vo futbalovom svete o nevídanú senzáciu. Doteraz ako jedinému Slovenskému trénerovi sa mu podarilo vyhrať najvyššiu európsku futbalovú súťaž.

Ilustračný obrázok k článku Legenda z Hlohovca: Pozrite hviezdne momenty trénera Vičana (†60) na unikátnych FOTOGRAFIÁCH
Zdroj: TASR

Michal Vičan sa narodil v Hlohovci 26. marca 1925 a už od školských čias ho to tiahlo k futbalu. Najprv obúval kopačky za domáci ŠK Hlohovec, odkiaľ ako 15-ročný putoval do Bratislavy, kde si vyskúšal kluby ŠK ASO a AOP. Po krátkej dobe o neho prejavil záujem ŠK Bratislava, dnešný Slovan za ktorý odohral 12 sezón. Vičan si 10 krát ako hráč obliekol aj najcennejší dres, no jeho najväčší úspech sa viaže k práci trénera.

Po tom, čo nabral trénerské skúsenosti v Trenčíne sa Vičan vrátil v roku 1968 na Tehelné pole. Vďaka tomu, že klub pod vedením rodeného Hlohovčana porazil v Československom pohári Duklu Praha dostal možnosť vyskúšať si Pohár víťazov pohárov (PVP), v ktorom sa postaral o senzáciu.

Spanilá jazda

Vičanov Slovan vyradil v 1. kole PVP 1968/1969 niekdajší juhoslovanský klub FK Bor, hlavne vďaka domácej výhre 3:0 a pred februárovým štvrťfinále proti talianskemu AC Turín si slovanisti stihli vylepšiť formu na latinskoameric­kom turné.

Štvrťfinále PVP štartovalo už vo februári ešte pred začiatkom jarnej časti československej ligy. Slovanisti pod vedením Hlohovčana pricestovali do Talianska rozohraní priamo z turné po Južnej Amerike a zvíťazili nad AC Turín v oboch zápasoch, pričom na Apeninskom polostrove 1:0 a doma 2:1.

V semifinále sa postavil Vičanovmu tímu škótsky Dunfermline, ktorý však doma uhral len remízu a na Slovensku prehral 0:1. V ceste za titulom teda stála Slovanu už len slávna FC Barcelona. Finálovým dňom bol 21. máj 1969, pričom Slovan pod vedením holandského arbitra Van Ravensena pred 22.000 divákmi vyhral zápas 3:2.

Trénerovi z Hlohovca sa tak ziskom titulu v PVP podaril husársky kúsok, ktorý sa nepodarilo odvtedy ešte žiadnemu inému slovenskému trénerovi zopakovať!

Foto: ilustračné

Hlohovčan Michal Vičan a senzácia, ktorú spôsobil vo futbalovom svete
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM