Erik Bojničan Rôzne

Miestna časť Peter v Hlohovci ožila: Ľudí prilákali tradičné Peterské hody, FOTO

V miestnej časti Peter bolo viac ruchu, ako je zvykom. Konali sa tu totiž Peterské hody. Nechýbali kolotoče, všakovaké dobroty či hodová zábava.

Ilustračný obrázok k článku Miestna časť Peter v Hlohovci ožila: Ľudí prilákali tradičné Peterské hody, FOTO
8
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

O 29. júni sa s nadsádzkou hovorí ako o nepísanom štátnom sviatku, vzhľadom k rozšírenosti mien Peter a Pavol na Slovensku. K oslávencom sa tradične radí aj hlohovecká miestna časť Peter. V okolí tohto dátumu sa tu konajú tradičné Peterské hody, ktoré lákajú ľudí.

Príjemná atmosféra

Tento rok pripadli Peterské hody na víkend od piatku 30. júna do nedele 2. júla. Začiatok prázdnin, ktorý takisto pripadol na tento čas sa rozhodli využiť i mnohí rodičia, ktorí sa so svojimi ratolesťami vybrali na kolotoče, turecký med či iné dobroty, ktoré k hodom patria.

Jedným z nich bol i mladý otecko z Hlohovca. „Chodím na Peterské hody vždy rád. Keď som bol mladší, tak Peterská zábava bola medzi povinnými akciami,“ povedal s úsmevom. Ako vysvetlil, teraz je to čas, kedy sa deti vybláznia na kolotočoch a on sa môže stretnúť s priateľmi pri nejakom chladenom nápoji.

Pekné počasie vylákalo užiť si hodovú atmosféru aj študentov. „Teraz sme prišli, tak popozeráme čo tu je. Je po skúškovom, tak sa stretávame so spolužiakmi zo strednej. Chystáme sa večer aj na Peterskú samozrejme,“ prezradil nám svoje plány jeden z vysokoškolákov.

Súčasť Hlohovca už 64 rokov

Bývalá obec Peter, ako uvádza mesto Hlohovec, sa v archívnych záznamoch prvýkrát objavuje v roku 1369 ako Villa Sancti Petri. Z roku 1400 je názov Zanthpeterfalwa. Názov Swaty Peter je z roku 1773, kedy tu bolo 17 poddanských a 12 želiarskych domácností.

V roku 1828 mala podľa mesta už obec 65 domov so 457 obyvateľmi. V období rakúsko-uhorskej monarchie sa obec nazývala Szent Péter. V roku 1948 bola obec premenovaná na Svätý Peter pri Váhu a v roku 1953 sa pripojila k mestu Hlohovec.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

OBRAZOM: Ľudia si užili Peterské hody
8
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM