Klaudia Goncalves Rôzne Správy Samospráva

Najedia sa nielen seniori: Mesto spúšťa službu výdaja obedov v Harmonii

Od apríla Hlohovec ponúka novú sociálnu službu – stravovanie v jedálni zariadenia pre seniorov Harmonia. Podmienky nájdete v článku.

Ilustračný obrázok k článku Najedia sa nielen seniori: Mesto spúšťa službu výdaja obedov v Harmonii
Zdroj: TASR

Mesto Hlohovec od 1. apríla 2019 začína poskytovať pre svojich obyvateľov novú sociálnu službu – stravovanie v jedálni, ktorú bude zabezpečovať prostredníctvom rozpočtovej organizácie Harmonia – Zariadenie pre seniorov na základe uzatvorenej zmluvy. Nárok na túto službu majú nielen seniori.

„Sociálna služba – stravovanie v jedálni je určená fyzickej osobe s trvalým pobytom na území mesta Hlohovec, ktorá spĺňa podmienky vyplývajúce so zákona o sociálnych službách. Podľa VZN č. 231/2018 o poskytovaní sociálnych služieb a výške úhrady za sociálne služby poskytované v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Hlohovec zo septembra 2018, nárok na ňu majú nepracujúci dôchodcovia, ktorí sú poberateľmi predčasného starobného dôchodku, starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku a tiež ľudia, ktorí sú poberateľmi dávok v hmotnej núdzi vrátane príspevkov,“ uviedla Zuzana Hrinková Siebenstichová, hovorkyňa mesta Hlohovec.

Prvým krokom pre záujemcov o túto službu je navštíviť Mestský úrad v Hlohovci – Referát sociálnych služieb a vyplniť žiadosť. K nej je potrebné doložiť požadované prílohy, a to rozhodnutie zo Sociálnej poisťovne o výške poberaného dôchodku a tiež priznať iné príjmy či dávky, ich druh a výšku.

Následne úrad žiadateľovi zašle, v súlade s platným VZN, Oznámenie o priznaní alebo nepriznaní nároku na túto službu. Po kladnom vyhodnotení žiadosti je ďalším krokom návšteva Harmonie – Zariadenia pre seniorov (ZpS) na Hollého ulici 7. Tam sa už žiadateľ, po zaevidovaní ním predloženého Oznámenia, stáva stravníkom jedálne.

Stravník si tu kupuje stravné lístky na celý nasledujúci mesiac, týždeň pred odoberaním stravy. Platí sa v hotovosti do pokladne ZpS priamo v jedálni. Rovnako na tomto mieste si klient obed nahlasuje alebo odhlasuje. Klienti sú povinní oznámiť každú zmenu, ktorá ovplyvňuje výšku platby za stravovanie. V prípade naplnenia kapacity v jedálni, nebude ďalším žiadostiam vyhovené.

Výška príspevku pre poskytovanie sociálnej služby v jedálni sa fyzickej osobe určuje podľa výšky dôchodku alebo podľa príjmu. Suma za jeden obed je 3,58 €. Mesto Hlohovec poskytuje príspevok vo výške od 0,50 € do 1,50 € na jeden vydaný obed.

Výška dôchodku / iného príjmu Úhrada stravníka
dôchodok 200 € 2,08€
dôchodok od 200,01 € do 300,00 € 2,58 €
dôchodok od 300,01 € do 400,00 € 3,08 €
dávka v hmotnej núdzi vrátane príspevkov 2,08 €

Hlohovčania, ktorí splnia stanovené podmienky pre sociálne stravovanie, si po novom môžu prísť po obed alebo si ho priamo zjesť v novovybudovanej jedálni v zariadení pre seniorov na Hollého ulici 7. Obedy pre stravníkov sa vydávajú iba v pracovných dňoch od 11:30 do 13:30.

V priebehu mesiaca je možné obed odhlasovať na jednotlivé dni vždy deň vopred do 13:30 telefonicky na čísle 0950 184 921 či osobne v jedálni.

„Pred spustením samotnej služby stravovania pre verejnosť v zariadení pre seniorov došlo k rekonštrukcii pôvodnej kuchyne a jedálne v danom objekte. Prestavba trvala štyri mesiace. Dnes má nová kuchyňa s jedálňou kapacitu produkcie 300 jedál denne, pričom približne 100 porcií je určených pre dennú spotrebu klientov a personálu Harmonie. V jedálni je k dispozícii 26 miest pre stravníkov, ktorí sa rozhodnú pre konzumáciu jedla na mieste,“ informovala Hrinková.

V Hlohovci bol už v minulosti tento typ sociálnej služby poskytovaný, avšak z dôvodu nesprávneho poskytovania, ktorý nerešpektoval platnú legislatívu, bolo takéto stravovanie zrušené. Dnes je mestom dotované stravovanie pre verejnosť možné práve vďaka registrovanej sociálnej službe, ktorá bude poskytovaná v súlade s platnými právnymi predpismi a VZN č. 231/2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM