Erik Bojničan Rôzne

Nemý svedok doby: Akú minulosť ukrýva socha dominujúca hlohovskému námestiu?

Socha vojaka, partizána a matky s dieťaťom už viac ako sedem desaťročí stojí na námestí v Hlohovci. Jej história je naozaj zaujímavá.

Ilustračný obrázok k článku Nemý svedok doby: Akú minulosť ukrýva socha dominujúca hlohovskému námestiu?
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Centrum nášho mesta je priam nasiaknuté históriou. Pamiatková zóna mesta ukrýva mnohé poklady, o ktorých málokto vie, napriek tomu, že okolo nich prechádzame denne.

Verejná zbierka medzi ľuďmi

Jedna zo sôch, ktorá nášmu najväčšiemu námestiu dominuje má za sebou vskutku zaujímavú históriu, napriek tomu, že oproti ostatným je pomerne mladá. Má len niečo málo cez 70 rokov. Reč je o pomníku Slovenského národného povstania a oslobodenia.

Prečítajte si: Keď námestie ožije hudbou: Muzikanti sa postarali o parádnu šou! VIDEO

Podľa kroniky mesta, plán na vytvorenie pamätníku sa spomína už krátko po Druhej svetovej vojne a v roku 1949 bol na tento účel ustanovený prípravný výbor. Socha mala podľa dobového zápisu byť pôvodne postavená z farebných kovov, ale pre nedostatok tohto materiálu sa rozhodlo o jej vyhotovení z kameňa.

Prečítajte si: Na Hlohovčanov čaká vzácny pohľad: Uvidíme miesto bežne skryté nášmu zraku

Ako sa píše v dobovom zápise, za miesto bol vybraný prázdny podstavec, ktorý zostal po soche Milana Rastislava Štefánika. Spomínanú sochu štátnika si podľa kroniky po skončení vojny odviezli majitelia – občania zo Šurian. Zaujímavosťou je, že aj námestie, ktoré dnes poznáme ako Námestie svätého Michala, kedysi nieslo meno po M.R. Štefánikovi a počas minulého režimu zasa po Klementovi Gottwaldovi. Autorom pomníka SNP a oslobodenia, na ktorý sa robila verejná zbierka medzi občanmi nášho mesta je podľa kroniky Ľubomír Goga, ktorý narodil narodil v Hlohovci roku 1912.

Odhalenie

Súsošie vojaka, partizána a matky s dieťaťom, ako ho poznáme aj z dnešných dní, bolo podľa dobového zápisu, odhalené v roku 1954, pri príležitosti 10. výročia začiatku Slovenského národného povstania. V súčasnosti sa pri pomníku koná každoročne pietny akt kladenia vencov pri príležitosti oslobodenia Hlohovca, no kedysi pod ním napríklad pionieri skladali svoj sľub.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Socha vojaka, partizána a matky s dieťaťom ukrýva zaujímavú minulosť
3
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM