Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Nenechajte si ujsť: V Planetáriu bude pozorovanie zatmenia Mesiaca pre verejnosť

Hvezdáreň a planetárium M.R.Štefánika v Hlohovci pripravuje pri príležitosti čiastočného zatmenia Mesiaca program pre verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť: V Planetáriu bude pozorovanie zatmenia Mesiaca pre verejnosť
Zdroj: TASR

Júlové zatmenie Mesiaca sa bude dať na Slovensku pozorovať v noci zo 16. na 17. júla 2019 (z utorka na stredu). Informovala o tom Hvezdáreň a planetárium M.R.Štefánika v Hlohovci. Pre verejnosť chystajú zaujímavý program.

„O 19:30 sa začne v našom novom digitálnom planetáriu multimediálne pásmo s prednáškou o zatmeniach Mesiaca a Slnka a možnostiach jeho fotografovania pod názvom „Keď sa Mesiac červená a Slnko mizne“,“ uviedla Hvezdáreň na svojej webovej stránke.

Po skončení programu v planetáriu sa návštevníci presunú do areálu hvezdárne a budú si môcť pozrieť celú hlavnú fázu zatmenia, alebo aj nafotiť svojimi mobilmi či fotoaparátmi, ktoré si so sebou prinesú. Pracovníci hvezdárne a prístroje budú k dispozícii.

Vstupné na prednášku a pozorovanie je jednotné, 3 eur.

„Mesiac nevojde do tieňa Zeme celý, ale iba jeho horná časť. Tá bude mať červený nádych. Spodná časť bude veľmi jasná, žltobiela. Najzaujímavejšia fáza sa začne vstupom Mesiaca do tieňa Zeme o 22:01 letného času, najväčšia časť bude „utopená“ v tieni o 23:30 a koniec čiastočného zatmenia nastane o 00:59,“ informovala Hvezdáreň.

Foto: ilustračné

Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM