Erik Bojničan Rôzne

Pekný výlet máte zaručený: Dedina pri Hlohovci ukrýva viacero zaujímavostí

Známa dedina pri Hlohovci rozhodne stojí za výlet. Milujú ju cyklisti, rybári a je držiteľkou niekoľkých rekordov. Viete, o ktorej je reč?

Ilustračný obrázok k článku Pekný výlet máte zaručený: Dedina pri Hlohovci ukrýva viacero zaujímavostí
Zdroj: TASR

Neďaleko od Hlohovca sa nachádza obec Madunice. Cesta do nej zaberie len niekoľko minút autom, no na výlet si prichystajte viac času. Malebná dedina má čo ponúknuť.

Bohatá história

Madunice sa môžu pochváliť vskutku zaujímavou históriou. Dedina sa prvýkrát písomne spomína, podobne ako Hlohovec, v roku 1113. Jej história je však podstatne staršia. Ako obec uvádza na svojej stránke, doložené je osídlenie z doby rímskej a to konkrétne germánskymi kmeňmi v 3. – 4. storočí n.l. Z chotára obce sú totiž známe zlomky keramiky z tohto obdobia. Husté osídlenia a pamiatky z rímskeho obdobia môžu nepriamo dokladať i prechody rímskych legionárov cez jej územie.

Dedina je úzko spätá s významnou osobnosťou našej histórie, básnikom Jánom Hollým. Ten tu ako farár pôsobil takmer 30 rokov, od roku 1814 do roku 1843. V Maduniciach na fare napísal napríklad svoj epos Svätopluk. Miestny na neho do dnešných dní nedajú dopustiť. V dedine môžete nájsť pomník Jána Hollého pred kostolom či jeho pamätnú faru. Obe sú národnými kultúrnymi pamiatkami.

Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Raj rybárov a cyklistov

Pokiaľ dávate prednosť prírode či rybačke, taktiež si prídete na svoje. Počas sezóny sa vám nestane, aby ste popri Váhu, ktorý obcou preteká, alebo na neďalekom jazere známom ako Ypsilonka, nevideli brehy doslova obsypané rybármi. Na Madunickom kanáli bývajú často rybárske preteky. V roku 2003 sa tam konali dokonca Majstrovstvá sveta v love rýb.

Madunice stoja za prehliadku aj na dvoch kolesách. Po bočných uličkách sa cez obec na bicykli dostanete až k mostíku, ktorý vedie ponad Váh. Môžete sa vybrať či pôjdete do Hlohovca alebo do Piešťan. K blízkym mestám sa dá dostať po poľných cestách, kde takmer nestretnete auto. Môžete si tak vychutnať radosť z pohybu a ničím nerušenú jazdu.

Dedina rekordov

Keď sa povie Madnunice, mnohým ako prvá napadne cibuľa. A právom. Dedina je vďaka nej známa široko-ďaleko a to nie len kvôli dobrotám, ako napríklad Madunické cibuľové pagáče, ktoré tu z nej pripravujú. Preslávili ju predovšetkým Cibuľové slávnosti. Tie sa v obci konajú od polovice 90. rokov minulého storočia a v ostatných rokoch sa nesú v znamení rekordov.

A tak bol vytvorený Najväčší cibuľový veniec na svete s certifikátom Guinessovej knihy rekordov a zaznamenané boli aj mnohé slovenské rekordy: Najväčší cibuľový bilborad, Cibuľová ZOO či najväčší cibuľový trojhlavý drak. Vďaka šikovným rukám miestnych si mohli ľudia pozrieť aj Najväčšie olympijské kruhy z cibule s rozmermi 4,80 × 2,20 metra alebo 2,8 metra vysokého koňa skákajúceho cez 1,2-metrovú prekážku, ako inak, z cibule.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

OBRAZOM: Dedina pri Hlohovci, ktorá veru má čo ponúknuť!
29
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM