Kultúra Rôzne Správy

Po 20 rokoch obnovujú Zámsku púť: Veriaci sa stretnú už v nedeľu

Po dvoch desiatkach rokov obnovia v Hlohovci Zámsku púť. Obnovená tradícia nás čaká už počas víkendu.

Ilustračný obrázok k článku Po 20 rokoch obnovujú Zámsku púť: Veriaci sa stretnú už v nedeľu
4
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Povedie v nedeľu 18. augusta o 8.40 h od Kostola svätého Michala na námestí na zámok, kde sa na nádvorí uskutoční slávnostná omša s obradom požehnania obnovenej zámockej kaplnky s neskorogotickým reliéfom Narodenie. Hlavným celebrantom bude bývalý hlohovský kaplán, dnes riaditeľ Arcibiskupského úradu v Trnave Peter Šimko.

Púte majú v Hlohovci dávnu históriu, ukončili ich v čase, keď bol Hlohovský zámok v dezolátnom stave a neskorogotický reliéf Narodenie musel byť z kaplnky premiestnený. Ide o časť oltára z Dómu svätého Martina v Bratislave, odtiaľ ho v roku 1734 pri prestavbe odstránili.

Dnes sa originál nachádza v expozícii stredovekého umenia Slovenskej národnej galérie a v Hlohovci je jeho kópia. Zhotovili ju umelecký rezbár Ľudovít Pisár a akademický sochár Jaroslav Kuba.

Výnimočnosť tohto diela si v roku 1995 pripomenulo i Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky, ktoré vydalo známku Majster Narodenia z Hlohovca: Narodenie z Hlohovca, na ktorej je drevorezba zobrazená.

Existencia reliéfu v Hlohovci je doložená už v roku 1780, postupom času sa stal predmetom náboženskej úcty obyvateľov Hlohovca i okolia a pravdepodobne už od 18. storočia sa zámocká kaplnka stala miestom „Zámskej púte“, ktorá sa každoročne konala na sviatok Nanebovzatia Panny Márie 15. augusta.

Na zámok a do jeho kaplnky sa Narodenie vrátilo v závere uplynulého roka, keď prešiel zámok v majetku mesta zásadnou rekonštrukciou.

Foto: ilustračné

Plánované rekonštrukcie finišujú: Hlohovský zámok sa môže pýšiť novou fasádou
4
Galéria
Zdroj: Mesto Hlohovec
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM