han Správy Samospráva

Poslanci v Hlohovci odmietli rokovať o rozpočte: Mesto nemá peniaze na boj s pandémiou!

Skupina poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) v Hlohovci na štvrtkovom online zasadnutí odmietla začleniť do programu mimoriadnej schôdze návrh na schválenie rozpočtu mesta na rok 2021.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci v Hlohovci odmietli rokovať o rozpočte: Mesto nemá peniaze na boj s pandémiou!
Zdroj: Mesto Hlohovec

Do schôdze zaradili iba vyhlásenie voľby hlavného kontrolóra mesta, kvôli čomu iniciovali jej zvolanie. Primátor Miroslav Kollár poslanecký zbor upozornil, že keďže je mesto v rozpočtovom provizóriu, nemá prostriedky na opatrenia proti pandémii nového koronavírusu.

O čo sa jedná?

Skupina poslancov vyhlásila voľbu hlavného kontrolóra mesta vo štvrtok opätovne. Pôvodné uznesenie o tom v decembri primátor nepodpísal a obrátil sa na prokuratúru s podozrením, že nebolo prijaté v súlade so zákonom. Okresná prokuratúra v Trnave, ako informoval počas zasadnutia, jeho podozrenie potvrdila stanoviskom, v ktorom neodporučila dané uznesenie MsZ znovu potvrdiť. Jadrom sporu v Hlohovci je výklad zákona, v zmysle ktorého sa výkon funkcie v núdzovom stave predlžuje do skončenia mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu.

Kocúrkovo ako vyšité

Šesťročné funkčné obdobie hlavného kontrolóra malo pôvodne uplynúť 31. augusta 2020. Primátor i poslanci konštatovali, že príslušný zákon so svojou novelizáciou dávajú priestor k nejednoznačným výkladom, príkladom toho je, že niektoré mestá v čase núdzového stavu hlavného kontrolóra volili. Skupina poslancov odmietla tiež zriadenie komisie, ktorá by posúdila kompetentnosť prihlásených kandidátov. Po hlasovaní primátor oznámil, že uznesenie opäť nemôže podpísať a znovu ho posunie prokuratúre na posúdenie.

Otázka primátora

V súvislosti s nezaradením rozpočtu do programu Kollár konštatoval, že v čase rozpočtového provizória nemá možnosť použiť akékoľvek prostriedky na boj proti ochoreniu COVID-19. „Nemáme peniaze na testovanie, ani na žiadne iné opatrenia,“ oznámil poslancom, ktorí odmietli rokovať o rozpočte.

Mesto v súčasnej situácii môže využívať iba 1/12 schváleného rozpočtu 2020 a iba v jeho štruktúre.

Spýtal sa, čo podľa poslancov má radnica robiť v danej situácii, aby nezomierali v meste ľudia na ochorenie COVID-19. Rovnakú otázku však dostal primátor od daných poslancov, čo bude robiť on. „My sme na riešeniach pracovali, no ani vo sne ma nenapadlo, že sa v tejto situácii nájdu poslanci, ktorí sa odmietnu baviť o zachraňovaní životov ľudí,“ povedal Kollár. Konštatoval, že návrhy, ktoré vzišli v diskusii, boli všetky proti zákonu, nakoľko nezohľadňovali stav rozpočtového provizória a nie je možné ich realizovať.


FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM