Erik Bojničan Samospráva

Poslanci zrušili VZN-ko, ktoré určovalo príspevky na stravovanie dôchodcov: Ako to zdôvodňuje vedenie Hlohovca?

VZN, ktorým sa určovala výška finančných príspevkov mesta Hlohovec na stravu pre dôchodcov a postup pri ich poskytovaní poslanci na ostatnom zastupiteľstve zrušili. Nový návrh riešenia má prísť najneskôr do pol roka.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci zrušili VZN-ko, ktoré určovalo príspevky na stravovanie dôchodcov: Ako to zdôvodňuje vedenie Hlohovca?
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci sa uchýlili ku kroku, ktorý primátor Miroslav Kollár na ostatnom zastupiteľstve označil ako nepopulárny. Zrušili VZN, ktoré určovalo výšku finančných príspevkov mesta Hlohovec na stravu pre dôchodcov a postup pri ich poskytovaní.

Predmetné VZN, ako sa uvádza v dokumente odsúhlasenom poslancami bolo prijaté na základe zákona z roku 1998 o sociálnej pomoci, ktorý bol od 1.1.2009 zrušený. Od uvedeného dátumu je podľa mesta účinný nový o sociálnych službách, ktorý rieši spôsob poskytovania stravovania ako sociálnej služby za iných podmienok ako tomu bolo podľa starej právnej úpravy.

„Nakoľko predmetné VZN a postup pri zabezpečovaní stravovania dôchodcov je úplne v rozpore s novou právnou úpravou (najmä z dôvodu, že doposiaľ zazmluvnení poskytovatelia stravovania nie sú riadne registrovanými poskytovateľmi sociálnych služieb a zariadenia, v ktorých sa stravovanie poskytuje, nie sú jedálňami podľa zákona o sociálnych službách), je potrebné toto VZN z dôvodu nezákonnosti zrušiť,“ stojí v dokumente schválenom poslancami.

Súčasne však mesto avizovalo, že v rámci realizácie Komunitného plánu mesta bude predložený nový návrh riešenia stravovania dôchodcov v súlade so zákonom o sociálnych službách, a to v horizonte cca 3–6 mesiacov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM