Klaudia Goncalves Kultúra Rôzne Správy

Priblížia problémy i kultúru rómskej komunity: Mesto chystá dvojdňový minifestival

Priblížiť život rómskej komunity v našom meste prostredníctvom odborných seminárov a spoznávaním ich kultúry, to je cieľom podujatia pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.

Ilustračný obrázok k článku Priblížia problémy i kultúru rómskej komunity: Mesto chystá dvojdňový minifestival
Zdroj: TASR

Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov mesto Hlohovec pripravilo pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o život rómskej komunity v našom meste a na Slovensku, dvojdňový program pozostávajúci z odborných seminárov a umeleckých vystúpení.

Program je určený pre širokú verejnosť a vstup na podujatie je zdarma.

Program podujatia:

  • 9. apríl (utorok), 9:00 – 12:00 hod., telocvičňa spojenej školy na Jarmočnej ulici

Doobedie plné tanca, hudby a spevu – vystúpia študenti zo Spojenej školy, Špeciálnej ZŠ s MŠ, ZŠ Vilka Šuleka, Metro klubu, ZUŠky a Spoločenstvo Bétel

  • 10. apríl (streda), 9:00 – 16:00 hod., kino Úsmev

Odborné semináre pre širokú verejnosť

Program odborných seminárov a zoznam prednášajúcich:

  • 9:05 – 10:00 JUDr. Ľudovít Galbavý, PhD.

Bývalý splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity bude prednášať o základných prvkoch trestného práva a predstaví inštitúcie a subjekty, ktoré sa problematikou zamedzenia trestných činov zaoberajú. Ľ. Galbavý tiež predstaví dôvody prevencie, predvídania a následne predchádzania prečinov, ktorých sa najviac ohrozené osoby môžu dopustiť.

  • 10:00 – 10:45 Mgr. Štefan Kati, PhD.

Regionálny koordinátor, IA MPSVR SR predstaví príklady z praxe z oblasti terénnej sociálnej práce a špecifiká, ktoré si vyžaduje daná sféra. Oboznámi o širokej palete intervencií z rôznych oblastí, ktoré terénny sociálny pracovník s klientmi v teréne každodenne rieši.

  • 11:00 – 11:30 Danica Bieliková

Koordinátorka osvety zdravia pre rómske komunity predstaví aktivity a činnosti zameriavané na sociálne determinanty zdravia medzi ktoré patrí správanie, materiálne podmienky, psycho-sociálne faktory, bariéry v prístupe k zdravotnej starostlivosti, zdravotná gramotnosť a štrukturálne obmedzenia ako sú diskriminácia, rasizmus či nízka úroveň vzdelania.

  • 11:30 – 12:30 prestávka na obed
  • 12:30 – 13:30 Janette Motlová

Zakladateľka Rómskeho inštitútu príde porozprávať o Rómoch tak trochu inak. Ako premýšľa rómsky rodič? S akým balíčkom prichádza rómske dieťa do školy? Ako podporiť motiváciu? Prezradí tiež čím sú rómske deti iné a ako to využiť k ich rozvoju.

  • 13:30 – 14:00 Peter Adam

Vedúci programov sociálnej integrácie predstaví projekt Človek v ohrození, ktorý je v súčasnosti na Slovensku jedinečný a inovatívny. Pre ľudí z vylúčených komunít znamená stabilné zamestnanie, pravidelný príjem a tým aj lepšiu životnú úroveň a vyslobodenie sa zo špirály dlhov.

  • 14:00 – 14:45 prof. PhDr. René Lužica ArtD.

Etnológ, ktorý sa štúdiu o Rómoch venuje už dlhé roky predstaví spôsob života Rómov, o ktorom sa traduje mnoho stereotypov, mýtov, fám a poloprávd. Ukáže odlišnosť etnického pôvodu rómskej kultúry od väčšinových kultúr národov, s ktorými žijú v jednom priestore.

  • 14:45 – 15:45 PhDr. Mária Solčanská

Mária Solčanská z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity predstaví jednu z možností riešenia problematiky marginalizovaných rómskych komunít, ktorá sa na Slovensku ponúka a ktorá sa snaží v sebe zahŕňať komplexné riešenie. Priblíži zakladanie a prevádzku komunitných centier, ktoré svoju činnosť vykonávajú v prospech celej spoločnosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Hlohovec
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM