Správy

Primátor Hlohovca nepodpísal dve uznesenia zastupiteľstva: Boli podľa neho ZLE naformulované

Dve nepodpísané uznesenia mestského zastupiteľstva (MZ) v Hlohovci zostali v zápisnici z tohtoročného februárového zasadnutia.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Hlohovca nepodpísal dve uznesenia zastupiteľstva: Boli podľa neho ZLE naformulované
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Primátor Ivan Baranovič neparafoval prerokované uznesenia na vypracovanie strategického dokumentu rozvoja mesta aj o upozornení hlavného kontrolóra za porušenie povinností. Obe boli poslaneckými návrhmi.

Tvrdí, že ich podpísať nemohol

Uznesenia boli podľa primátora zle naformulované a v rozpore s príslušnými zákonmi, preto ich podpísať nemohol. Uviedol to pre TASR. Pozastavenie ich výkonu oznámil písomne osem dní po rokovaní, 24. februára, a je doložené k zápisu uznesení aj na webovej stránke mesta. Ako dôvod okrem iného uvádza, že zastupiteľstvo nie je oprávnené takýmto postupom vyzývať primátora na plnenie určitých úloh a určovať mu okruh činností.

V prvom prípade išlo o upozornenie hlavného kontrolóra Petra Marona na porušenie povinností pri výkone kontroly, v druhom o predloženie návrhu Programu rozvoja mesta Hlohovec na roky 2024 – 2031 do konca augusta tohto roka. „Všetky uznesenia od poslancov pozorne čítam nielen ja, ale aj moji kolegovia na úrade. Nejednoznačné veci konzultujeme s príslušnými odborníkmi, aj z právnej oblasti. Ako primátor mesta Hlohovec som povinný podpisovať iba tie, ktoré spĺňajú všetky potrebné aj zákonné náležitosti,“ konštatoval Baranovič.

Prečítajte si tiež

Ako doplnil, jeho snahou bude aj naďalej otvorene diskutovať a prinášať kvalitné rozhodnutia v prospech Hlohovčanov aj v spolupráci s poslancami. „Snažím sa aktívne spolupracovať, pred každým MZ si s poslancami konzultujem jednotlivé body a pozorne počúvam ich pripomienky. Urobil som tak aj pred februárovým zastupiteľstvom. Tieto body však zaradili poslanci bez môjho vedomia, na čo majú, samozrejme, právo,“ uviedol primátor.

Dôležitý dokument

Predkladateľka návrhu k hlavnému kontrolórovi poslankyňa Stanislava Brestovanská (Spolu za Hlohovec) nevidí dôvod, prečo by mali aj príspevky do bodu Rôzne, venované širokému spektru otázok, konzultovať s primátorom. „Vnímame to tak, že funkcia kontrolóra je orgánom MZ a primátor by do toho nemal vstupovať. MZ kontrolóra volí, aj mu zadáva prípadné úlohy a samozrejme, aj odvoláva,“ povedala pre TASR.

V prípade programu rozvoja, na ktorý vzišiel návrh takisto z klubu, chceli zaviazať primátora, aby radnica na ňom začala pracovať. „Je dôležitý aj z pohľadu čerpania prostriedkov z európskych zdrojov. Kým ho nebudeme mať, nebudeme sa môcť o ne uchádzať. Nechceme nakladať robotu primátorovi, len potrebujeme, aby si uvedomil, aký je pre mesto dokument dôležitý,“ doplnila s tým, že Hlohovec zbrzdí, ak sa nebude uchádzať o externé zdroje. „V rozpočte na rozvoj dostatok peňazí nenájdeme,“ konštatovala. Podľa poslankyne prípadné ďalšie kroky klub zváži do konania nasledujúcej schôdze v apríli.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM