Klaudia Goncalves Správy Samospráva

Rozpočet na rok 2019 sa nepodarilo schváliť: Mesto ide do rozpočtového provizória

Primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár zvolal pred koncom kalendárneho roka zasadnutie mestského zastupiteľstva za účelom schválenia rozpočtu na rok 2019.

Ilustračný obrázok k článku Rozpočet na rok 2019 sa nepodarilo schváliť: Mesto ide do rozpočtového provizória
3
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Kvôli chybe v rozpočte na rok 2019, ktorý poslanci mestského zastupiteľtva schválili na zasadnutí 6. decembra, zvolal primátor Kollár zastupiteľstvo na 27. 12. 2018. Na programe malo byť schvaľovanie opraveného rozpočtu.

Poslanci sa nedostavili

Keďže sa jednalo o chybu v jednom riadku a na predchádzajúcom zasadnutí poslanci rozpočet schválili bez pripomienok, očakávalo sa bezproblémové schválenie predloženého návrhu. K tomu však nedošlo, nakoľko zasadnutia sa zo 17 poslancov zúčastnilo 7, zastupiteľstvo teda nebolo uznášania schopné.

Zvyšných 10 poslancov sa oficiálne ospravedlnilo. Ako dôvody svojej neúčasti uviedli pracovnú zaneprázdnenosť, zdravotné dôvody či pobyt mimo mesta.

„Z môjho pohľadu nebol žiadny dôvod na odbojkotovanie tohto zastupiteľstva,“ uviedol Kollár. „Keď sa stretneme na rokovaní, vecne sa dohodneme na záveroch, niektorí poslanci sľúbili, že sa dnes zúčastnia, ale zrazu nič dohodnuté neplatí. Neviem, akým spôsobom chcú novozvolení poslanci spolupracovať ďalej,“ dodal primátor Miroslav Kollár.

Niektorí poslanci uviedli k vstupu mesta do rozpočtového provizória argument, že potrebujú viac času na naštudovanie rozpočtu. Ten sa však okrem odstránenej chyby v jednom riadku nemenil a schválený bol bez výhrad začiatkom decembra, k naštudovaniu bol k dispozícii od 19.novembra. Prerokovanie návrhu rozpočtu na koncoročnom zastupiteľstve odporučila tromi hlasmi aj Mestská rada.

Problém so mzdami

Na záver zasadnutia sa primátor ospravedlnil aj za neprítomných poslancov a poukázal na porušenie poslaneckého sľubu, ktorý zvolených zástupcov zaväzuje k riadnemu plneniu povinností poslanca a citoval paragraf 357, v ktorom stojí, že poslancovi vyplýva povinnosť presadzovať a chrániť verejný záujem, a nesmie uprednostniť záujem osobný.

Vstup mesta do rozpočtového provizória spôsobí podľa primátora problémy pri vyplácaní miezd zamestnancom v novovzniknutých subjektoch (zlúčené materské školy so základnými školami), nakoľko tieto v roku 2018 ešte neexistovali a nemôžu sa tak riadiť rozpočtom z roku 2018.

„Na pondelok, 7. januára 2019, zvolávam poslancov na pracovné rokovanie k rozpočtu,“ uzavrel zasadnutie primátor mesta Hlohovec.

Sila spolupráce sa bráni

„Samotné vedenie mesta potvrdilo, že nie je schopné zapracovať zmeny v takom krátkom čase, aby boli tieto zmeny pripravené na rokovanie MsZ 27.12.2018. Preto nerozumieme nátlaku zo strany primátora, aby sme v obrovskom časovom strese pripravili naše návrhy. Bolo by to nezodpovedné voči občanom tohto mesta,“ uviedli na svoju obhajobu poslanci zo zoskupenia Hlohovec – sila spolupráce na svojej facebookovej stránke a dodávajú: „Naším cieľom je mať schválený rozpočet do konca januára 2019. Veríme, že tých pár dní navyše na dôsledné štúdium a prípravu návrhov k rozpočtu nijakým spôsobom neovplyvní bežných chod mesta, práveže prispeje k vytvoreniu lepšieho a silnejšieho konsenzu naprieč všetkými stranami v mestskom zastupiteľstve.“

Rozpočet na rok 2019 sa nepodarilo schváliť: Mesto ide do rozpočtového provizóri
3
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM