Erik Bojničan Rôzne

Sezóna bazy je už tu: Kde v okolí Hlohovca si ju z prírody môžete nazbierať?

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Hlohovčania. Ak ju chcete nájsť, stačí sa poobzerať vo svojom okolí. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna bazy je už tu: Kde v okolí Hlohovca si ju z prírody môžete nazbierať?
Foto: Viktória Botošová

Baza čierna je krík, ktorý nájdete u nás rásť v opustených záhradách, v okolí štrkoviska v Petre, na okrajoch lúk, ale aj po sídliskách. Okolie púta svojou rozkvitnutou voňavou korunou, keď kvitne bledožltými kvetmi a druhý raz čiernymi bobuľami, ktoré vyrastajú v strapcoch.

Baza sa používa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody. „Na bazu chodíme buď za Sihoť, alebo k Peterskému bágrovisku. Určite budeme robiť sirup," hovorí Peter.

„Rastie aj v meste, ale lepšia je tam, kde nechodí veľa áut. Ja chodím trocha ďalej. Popri Váhu smerom na Sereď. Tam pri poľnej cestičke ich rastie dosť,“ povedala Alexandra, podľa ktorej sa dá spraviť z bazy veľa receptov.

„Najlepšie je spraviť si taký „jarný sirup“. Okrem bazy doň pridávam ešte aj agát a citrón. Chutí naozaj skvele. Niekoľko pohárov plánujem aj zavariť, nech si môžeme pripomenúť teplé dni aj v zime. Pokiaľ nejaká baza zostane, dá sa usušiť a pridávať do rôznych čajov,“ prezradila nám Alexandra.

Viete aj vy o nejakej lokalite v okolí Hlohovca, kde tento zdravý zázrak rastie, alebo poznáte zaujímavý recept s využitím bazy? Dajte nám vedieť na našom facebooku, alebo píšte na hlohovec@global24.sk

Prečítajte si aj:

Ako najlepšie vyrobiť domáci sirup z bazy

Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM