Erik Bojničan Rôzne

Stoja za krásny výlet: 4 hrady v okolí Hlohovca, ktoré by mal spoznať každý

V okolí Hlohovca sa dajú objavovať všakovaké hrady. Komu by už neprišlo vhod vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie a vyvetrať si hlavu.

Ilustračný obrázok k článku Stoja za krásny výlet: 4 hrady v okolí Hlohovca, ktoré by mal spoznať každý
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V okolí nášho mesta sa dajú nájsť rôzne známe, ale aj menej známe hrady. My vám teraz prinášame štyri tipy, ktoré možno zlákajú na pekný výlet aj práve vás.

Hrad Dobrá Voda

Hrad Dobrá Voda leží na úpätí Malých Karpát v obci s rovnakým názvom. Okrem príjemného výletu zaujme aj vznikom svojho pomenovania. Názov je totiž odvodený od početných vodných prameňov v jeho okolí. Postavili ho v prvej štvrtine 13. storočia na hornatom teréne.

K zrúcanine sa dostanete z obce Dobrá Voda v priebehu asi pätnástich minút. V prípade, že je vaším začiatočným východiskom obec Hradište pod Vrátnom, či Brezová pod Bradlom, musíte rátať s približne tridsaťminúto­vou túrou.

Prečítajte si: Bežne neprístupný priestor OBRAZOM: Jedinečný pohľad za múry židovského cintorína!

Medzi najslávnejších majiteľov paril Matúš Čák Trenčiansky. Hrad vystriedal niekoľkých majiteľov. Začiatkom 18. storočia ho za Rákocziho povstania poškodili a v roku 1762 vyhorel a odvtedy chátra.

Tematín

Na ceste na sever pozdĺž pohoria Považský Inovec sa vo výške 564 metrov, majestátne týči hrad Tematín. Kedysi dôležitá pevnosť strážila brod cez Váh a vďaka výhľadu z neho bol vynikajúcim miestom, odkiaľ sa dal ľahko spozorovať blížiaci sa nepriateľ.

Prečítajte si: Legendy o tuneloch pod Hlohovcom opradené tajomstvami: Kde je pravda?

Cesta na hrad vedie z nášho najbližšieho lyžiarskeho strediska Bezovec. Nie je náročná, no môže zabrať dosť času, je preto dobré byť vhodne oblečený, obutý a v batohu mať pripravené nejaké občerstvenie. Už spomínaný výhľad je po výstupe vytúženou odmenou.

Ostrý Kameň

Zrúcanina hradu je vo výške 576 m n. m., a leží pri obci Buková. Hrad bol postavený v 13. storočí ako pohraničná pevnosť na ochranu Českej cesty. Ostrý Kameň špeciálne chránil diaľkovú obchodnú cestu, vedúcu z Budína cez západné Slovensko týmto priesmykom až do českých krajín. Názov Ostrý Kameň je pravdepodobne odvedený od tvaru skaly, tá svojim tvarom pripomína ostrú horninu.

Prečítajte si: Nemý svedok doby: Akú minulosť ukrýva socha dominujúca hlohovskému námestiu?

Hrad vlastnil kráľ, neskôr v roku 1366 ho získali uhorské feudálne rodiny. V 18. storočí sa stal majetkom známej rodiny Pálffyovcov. Za Rákociho povstania sa hrad premenil na ruiny. Najkratšie sa k tomuto hradu dostanete od vodnej nádrže Buková a to po žltej turistickej značke.

Topoľčiansky hrad

Hneď v susednom Topoľčianskom okrese ležiaci hrad taktiež stojí za návštevu. Uprostred zrúcaniny obohnanej múrmi dominuje hranolová veža, ktorú vidieť až z ďaleka a ponúka krásny ničím nerušený výhľad na okolitú krajinu. Najstaršia písomná zmienka o hrade ležiacom 525 m n. m. pochádza z roku 1235.

Prečítajte si: V Leopoldove pomenujú brány a bašty pevnosti: K názvom sa vyjadroval aj pápež!

Hrad bol naposledy opravený v polovici 18. storočia, po presťahovaní panstva začal chátrať. Za účelom obnovy a rekonštrukcie hradnej zrúcaniny Topoľčianskeho hradu vzniklo občianske združenie, vďaka ktorému je v súčasnosti plne prístupný verejnosti.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné (hrad Dobrá Voda)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM