Klaudia Goncalves Rôzne Správy

V Leopoldove otvorili nový park: Internet zaplavila vlna negatívnych reakcií

V meste Leopoldov pribudol nový park s hracími prvkami pre deti na mieste bývalého cintorína. Otvorenie vzbudilo množstvo negatívnych reakcií obyvateľov mesta.

Ilustračný obrázok k článku V Leopoldove otvorili nový park: Internet zaplavila vlna negatívnych reakcií
17
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Terénne práce na projekte nového parku na Hlohovskej ceste v Leopoldove začali v apríli 2019. Miestni si tento priestor pamätajú ako cintorín, ktorý prestal plniť svoju funkciu v 80. rokoch minulého storočia. Odvtedy slúžil ako park prevažne vandalom, Leopoldovčania nemali dôvod na návštevu tohto zdevastovaného priestoru.

Aj preto oslovila samospráva obyvateľov Leopoldova anketou, ako by si predstavovali využitie parku a na aké aktivity by mal slúžiť. Vyhral nápad prebudovať park na oddychovú zónu, kde by našli možnosť relaxovať všetky vekové skupiny.

Miesto oddychu

“Chceli sme, aby „nový“ priestor ponúkol svojim návštevníkom, predovšetkým rodinám, herný a oddychový priestor. Teda park sa nemal stať výhradne ihriskom pre deti a ani výhradne pokojovým parkom, akým mal byť po zrušení starého cintorína v osemdesiatych rokoch,” uviedla Kristína Bajtalová, referentka pre projekty a investičný rozvoj.

V roku 2017 prebehla architektonická súťaž, mesto pri výbere zohľadnilo požiadavky verejnosti, aj históriu tohto priestoru. Za víťazným projektom stoja architekti Jakub Kopec, Klára Zahradníčková a Tomáš Džadoň.

“Všetky postupy pri definovaní spoločenských požiadaviek, tvorbe návrhov, štúdie, dokumentácie a výstavbe verejného priestoru Nového parku boli uskutočnené transparentne s ohľadom na históriu, súčasnosť a zadefinované požiadavky,” vysvetľuje Bajtalová.

Napriek tomu, že projekt bol natoľko zaujímavý po architektonickej stránke, že sa prebojoval medzi 4 projekty nominované na cenu za architektúru CE ZA AR 2019 v kategórii exteriér, radnica s negatívnymi reakciami verejnosti počítala. Kritici vyčítajú mestu strohé hracie prvky, aj ponechanie pôvodných náhrobných kameňov za bránou pri vstupe do parku. Tie osadili do vertikálnej polohy, aby pripomínali pôvodnú funkciu tohto miesta.

Náhrobný kameň z roku 1799

„Všetky náhrobky sú ručne tesané do mramora, pieskovca a je možné sa ich dotknúť,“ obhajujú ponechanie náhrobných kameňov autori projektu a dodávajú: „Takéto náhrobky môžete dnes vidieť iba na skutočne starých mestských cintorínoch, najstaršia doska je z roku 1799. Možno sa pri nich starí rodičia rozhovoria pred svojimi vnučkami a vnukmi. Tento zážitok spojenia s históriou miesta ešte digitálne prostredie simulovať nedokáže.“

Radnica si za projektom stojí a hovorí, že by len ťažko hľadali lepšie riešenie:

“Ťažko možno konštatovať, aký iný verejný priestor by mohol byť v jednom kroku pietny a zároveň zaujímavý pre verejnosť. Pokojný, hravý, zelený a na údržbu nenáročný park bol pre porotu súťaže voľbou pre toto mesto. Sme hrdí, že sme boli odvážni. Veríme, že naši nástupcovia to ocenia, porozumejú všetkým nadčasovým úvahám a prvkom zelene, architektúry a tvorby krajiny.”

A čo na nový park vravia návštevníci?

„Mne sa tu veľmi páči. Vyhrala som sa tu ja, môj mladší brat, aj môj pes. Najlepšia je tá betónová veža, u nás v meste také nemáme,“ pochválila nový park trinásťročná Hlohovčanka Emka.

V Leopoldove otvorili nový park: Internet zaplavili negatívne reakcie
17
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM