Správy

Cestou na najvyšší vrch Malých Karpát vysadia stromy: Zapojiť sa môžete aj vy

Na trase zo stanice Smolenice na vrch Záruby sa budú sadiť nové stromy. Do brigády sa môže zapojiť aj verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Cestou na najvyšší vrch Malých Karpát vysadia stromy: Zapojiť sa môžete aj vy
Zdroj: Trnavský kraj zážitkov

Päť desiatok stromov pôvodných druhov sa chystá vysadiť v rámci projektu s názvom Na Záruby v tieni stromov a za spevu vtáctva trnavská pobočka Slovenskej ornitologickej spoločnosti SOS/BirdLife Slovensko. Pozýva na sobotu 16. marca záujemcov o brigádu, stretnú sa neďaleko železničnej stanice Smolenice.

„Zvolili sme stromy vyskytujúce sa v podhorí Malých Karpát, prevažovať budú odrody ovocných drevín. Chceme ich vysadiť pozdĺž cesty, ktorou vedie žltá turistická značka zo železničnej stanice Smolenice pri Trnave smerom na Záruby. Z dôvodu, aby poskytovali turistom i pocestným pri výstupe na najvyšší vrchol Malých Karpát nielen tieň, ale aj príjemné osvieženie,“ uvádzajú ochranári.

Prečítajte si tiež

Výhody výsadby

Ich zámerom je podporiť tradičný podhorský ráz krajiny s postupným a plynulým prepojením lesných a nelesných biotopov a rozšíriť potravné možnosti pre hmyz a vtáctvo. Vysadené stromoradie zároveň zmierni prašnosť, ktorú spôsobuje preprava sypkého materiálu z blízkej prevádzky.

„Na výsadbu bude dohliadať arborista a ovocinár Dávid Fendrich z občianskeho združenia Fándlyho záhrada, ktorý vysvetlí, ako vysádzať a zastrihnúť novovysadené stromy,“ dodali organizátori. Výsadbu realizujú v rámci programu Sadíme budúcnosť.

Záruby majú výšku 768 metrov nad morom. Zo železničnej stanice Smolenice sa dá na vrchol dostať po viacerých značkách, cesta po žltej trvá zhruba dve hodiny a je spestrená výhľadom na vodopád. Vrch leží v národnej prírodnej rezervácii s rovnakým názvom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM