Správy

Katarínku zachraňujú už 28 rokov: Pomocnú ruku podalo viac ako DVETISÍC dobrovoľníkov

V priebehu 28 rokov zachraňovalo zrúcaninu Katarínky obrovské množstvo dobrovoľníkov. Prihlásiť sa môžu aj tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Katarínku zachraňujú už 28 rokov: Pomocnú ruku podalo viac ako DVETISÍC dobrovoľníkov
14
Galéria
Zdroj: OZ Katarínka

Na záchrane ruín kláštora a kostola svätej Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach, takzvanej Katarínky, sa podieľalo za 28 rokov fungovania projektu viac ako 2-tisíc dobrovoľníkov. Informoval o tom člen občianskeho združenia Katarínka Sebastián Lukáš Šedo.

V priebehu minulého roka sa o záchranu múrov historickej pamiatky pričinilo viac ako 200 dobrovoľníkov, z toho 62 nových. Spoločne tak nadviazali na práce z roka 2021, ktoré boli zamerané predovšetkým na objekt kláštora.

Práce sa nezastavili

„Stavebné práce sa venovali konzervácii juhovýchodného krídla kláštora. Obnovili sa dva okenné výklenky, premurovali a zatrávnili sa koruny murív. Tým sa dokončili niekoľkoročné práce na tejto časti kláštora,“ priblížil Šedo.

Rovnako pokračoval aj niekoľkoročný archeologický výskum južného traktu kláštora. V rámci archeologických prác odkrývali dobrovoľníci pivničné priestory nárožnej miestnosti. „Objavené boli zvyšky stavebných konštrukcií ako nábehy klenieb, zvyšky barokových omietok a zvyšky tehlových dlažieb vyšších podlaží. Medzi zaujímavé nálezy patrilo aj množstvo úlomkov ranobarokových kachlíc a skosené tehly korunnej rímsy,“ spresnil.

Prečítajte si tiež

Po konzultácii s odborníkmi sa občianske združenie zároveň podujalo prinavrátiť na Katarínku pôvodné barokové súsošie kalvárie, ktorá v minulosti stála pri vstupe do kláštora. „Pôvodné dielo bolo po zrušení kláštora v roku 1786 presunuté do blízkej obce Dechtice, a tak sa zachovalo dodnes. Obec sa ho v uplynulom roku rozhodla po dlhej dobe komplexne zreštaurovať, čo vytvorilo ideálne podmienky na zhotovenie kópie reštaurátorom,“ vysvetlil Šedo.

Prihlásiť sa môžete aj vy

Doplnil, že v závislosti od priebehu reštaurátorských prác a úspešnosti zabezpečenia potrebných financií plánujú odhaliť túto kamennú dominantu v priebehu dvoch nasledujúcich se­zón.

Projekt Katarínka otvára svoje brány pre dobrovoľníkov aj v tomto roku. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na jednu z letných družín pomocou online dotazníka, ktorý nájdu na webovej stránke Katarínky.

Od roku 1994 sa dobrovoľníkom na Katarínke podarilo komplexne zakonzervovať všetky múry kostola, obnoviť zničenú kostolnú vežu a vytvoriť v nej expozíciu i rozhľadňu, objaviť dve krypty, osem kaplniek a množstvo ďalších zaniknutých budov areálu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Tradičný Deň otvorených dverí na Katarínke
6
Galéria
Zdroj: OZ Katarínka
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM