Rôzne

Obrovské PREKVAPENIE počas príprav novej knihy: V Trnave objavili SVETOVÝ unikát!

Trnavské múzeum skrýva aj svetový unikát. Odhaliť sa ho podarilo počas príprav najnovšej knihy.

Ilustračný obrázok k článku Obrovské PREKVAPENIE počas príprav novej knihy: V Trnave objavili SVETOVÝ unikát!
Zdroj: TASR

Novú publikáciu Šestnáste storočie slovom a obrazom vydalo Západoslovenské múzeum (ZsM) v Trnave. Jej vzhľad je odkazom na knihy vydávané v danom období, kedy každá kapitola začínala drevorezovou výzdobou – vlysom, iniciálou, teda veľkým zdobeným písmenom a končila grafikou – vinetou. Autorom je knihovedec a kurátor historickej knižnice ZsM Milan Ševčík.

Bohaté ilustrácie

„Je určená odbornej aj širokej verejnosti, najmä návštevníkom múzea so záujmom o dejiny knižnej kultúry, je bohato ilustrovaná dobovými grafikami a fotografiami rôznych predmetov,“ uviedol autor.

V úvode v rámci politických dejín sa čitateľ stretne s podkapitolami Reformácia a protireformácia, Mikuláš Oláh (ktorý inicioval vznik seminára, kde Múzeum knižnej kultúry ZsM sídli), či s informáciami o dvoch dôležitých knihách danej doby, ktorými boli Index zakázaných kníh a Kladivo na čarodejnice.

Kapitola o dobovom Uhorsku sa venuje protitureckým bojom, panovníkom, uhorskej šľachte a jej konfliktom s mestami, remeslám a cechom. Potom sa čitateľ dostáva ku kultúre.

Prečítajte si tiež

„Tvorí hlavnú časť publikácie s obsiahlymi kapitolami Kultúra či Kníhtlač. V prvej sa píše o humanizme a renesancii na našom území, vede a technike v Uhorsku, prvých uhorských mapách, školstve na území dnešného Slovenska vrátane Trnavy a o knižniciach v Európe, Uhorsku a detailnejšie aj v Trnave,“ opísal Ševčík.

Objavil svetový unikát

Kapitola o kníhtlači prezentuje vývoj tejto technológie vo svete až po prvé tlačiarne 16. storočia na území dnešného Slovenska vrátane Trnavy. Venuje sa aj technológii tlače, výrobe kníh a používaným materiálom. Posledné dve časti sú o tlačiach 16. storočia, nachádzajúcim sa v zbierkach ZsM.

Autor asi na 100 stranách predstavuje najzaujímavejšie knihy. Text doplnil fotografiami a digitálnymi kópiami titulných listov, zdobených pôvodných kožených väzieb či ilustrácií. Posledná kapitola obsahuje kompletné a revidované bibliografické záznamy tlačí 16. storočia vo fonde ZsM.

Počas tejto práce Ševčík identifikoval aj jednu knihu, vydanú v Nemecku, ktorú neeviduje ani nemecký katalóg tlačí 16. storočia. „Čiže v trnavskom múzeu sa nachádza svetový unikát,“ skonštatoval.

Vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM