Správy

Projekt Žltý bajk sa teší obľube: V Trnave pribudne ďalších 250 bicyklov

Mesto zaznamenalo výrazný záujem o prenájom zaujímavých bicyklov. Rozhodlo sa preto kúpiť ďalšie.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Žltý bajk sa teší obľube: V Trnave pribudne ďalších 250 bicyklov
Zdroj: Mesto Trnava

V rámci projektu Žltý bajk bude v uliciach mesta Trnava spolu už 420 bicyklov. Na konci minulého roka sa v uliciach objavilo prvých 170 takýchto bicyklov a všetky sa podarilo prenajať do konca marca. Informovalo o tom mesto Trnava na webovej stránke mesta.

Ďalšie bicykle

Keďže aj počas zimných mesiacov mesto zaznamenalo výrazný záujem o ich prenájom, rozhodlo sa mesto nakúpiť ďalších 250 bicyklov. „Tie umožnia obyvateľom pohybovať sa po meste rýchlo, lacno a ekologicky. Žlto-čierny bicykel tak bude môcť už o pár týždňov získať každý, kto má v Trnave trvalý pobyt,“ uviedla samospráva.

Cieľom projektu je ponúknuť také bicykle, ktoré sú dobre prispôsobené na jazdu po meste. Dokážu napríklad odviezť nákup, pretože ich súčasťou sú pevné nosiče. Viac bicyklov v uliciach Trnavy prispeje k rozvoju udržateľnej mobility v meste.

Žltý bajk pre každého

„Výhodou Žltého bajku od mesta je, že jeho nájomca získa za symbolickú sumu kvalitný dopravný prostriedok. Zároveň je pre nás dôležitá bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky, preto sa zameriavame aj na edukáciu – s bicyklom dostanú aj základný súbor informácií, ako sa bezpečne pohybovať v dopravnom priestore. Je to nová dlhodobá a udržateľná forma mestského bikesharingu, ktorá môže pomôcť im aj mestu,“ uviedol k projektu primátor Peter Bročka.

Pôvodne bol model prenájmu žlto-čiernych bicyklov určený pre stredoškolákov, teraz si ho za ročný poplatok 30 eur môže prenajať aj široká verejnosť.

Žltý bajk je spolu s elektrobicyklami Trnavského bikesharingu, cargo elektrobicyklami v rámci projektu Trnavská rodina na kolesách, špeciálnou rikšou pre seniorov pod hlavičkou Na bicykli v každom veku ďalším zo spôsobov, ako trnavská samospráva sprístupňuje alternatívnu prepravu pre čo najväčší okruh ľudí. Aktivity tohto druhu sú súbežné s budovaním infraštruktúry vrátane celomestskej širokej siete cyklotrás.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM