Krimi

Služba, ktorá môže ZACHRÁNIŤ život: SOS gombík v Trnavskom kraji pomáha stovkám seniorov

Trnavský samosprávny kraj spustil pred dvoma rokmi bezplatnú službu domáceho tiesňového volania, ktorá je určená pre samostatne žijúcich obyvateľov kraja.

Ilustračný obrázok k článku Služba, ktorá môže ZACHRÁNIŤ život: SOS gombík v Trnavskom kraji pomáha stovkám seniorov
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Aktuálne službu domáceho tiesňového volania využíva 300 obyvateľov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ku ktorým sa na budúci rok pridá ďalších 100. TASR o tom informoval odbor komunikácie TTSK.

Seniori, zdravotne znevýhodnení obyvatelia a čakatelia na umiestnenie do zariadenia sociálnych služieb majú vďaka tejto službe možnosť pokračovať v samostatnom bývaní v domácnosti. V prípade núdze iniciujú tiesňové volanie jednoduchým stlačením prenosného tlačidla.

Museli volať aj záchranku

„Už dva roky zvyšujeme osamelo žijúcim seniorom, a aj ich blízkym, pocit bezpečia. Ponúkame im totiž možnosť zotrvať v ich prirodzenom domácom prostredí, a to prostredníctvom poskytovania služby domáceho tiesňového volania. SOS tlačidlo využívajú ľudia už v 45 mestách a obciach po celom kraji. Doteraz urobili takmer 2 400 volaní, pričom až 65-krát bola privolaná záchranná zdravotná služba,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Službu samosprávny kraj zabezpečuje prostredníctvom Krajskej inovačnej rozvojovej agentúry (KIRA) v spolupráci s Asociáciou samaritánov Slovenskej republiky (ASSR). Po vyvolaní tiesňového volania prostredníctvom tlačidla z ktoréhokoľvek miesta v domácnosti sa užívateľ dovolá vyškolenému personálu, ktorý následne situáciu vyhodnotí a určí ďalší postup.

Prečítajte si tiež

Stačí požiadať

„Potenciálnych klientov služby identifikujeme v spolupráci s mestskými a obecnými samosprávami. Prijímame však aj individuálne žiadosti. O poskytnutie služby je možné požiadať poštou alebo elektronicky. V prípade záujmu o ďalšie informácie možné kontaktovať na 0911 265 909 alebo vadovicova.lucia@kira.sk,“ uviedla koordinátorka projektu Lucia Vadovičová.

Tlačidlo tiesňového volania je ľahko prenosné a odolné voči vode a vlhkosti. Je možné ho nosiť na zápästí ako náramok alebo na krku ako prívesok. Telefonické spojenie s dispečingom po stlačení SOS tlačidla zabezpečuje pevná základňa, ktorá je v domácnosti strategicky umiestnená. Všetky finančné náklady spojené s inštaláciou základne v domácnosti klienta, ako aj služby nonstop dispečingu hradí TTSK.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM