Futbal

Spartak Trnava má STO rokov! Mesto zaplnili transparenty, rozozvučia sa aj zvony

Ulice mesta sa zahalili do červenej a čiernej. Futbalový klub Spartak Trnava oslavuje storočnicu.

Ilustračný obrázok k článku Spartak Trnava má STO rokov! Mesto zaplnili transparenty, rozozvučia sa aj zvony
Zdroj: Ultras Spartak Trnava , FC Spartak Trnava

V utorok (30. mája) Trnava žije oslavami stého výročia Spartaka. „Všetci fanúšikovia Spartaka si dnes pripomínajú sté výročie svojho vzniku. Vznik klubu sa totiž oficiálne datuje do roku 1923. Už pred týmto dátumom sa však v Trnave hral organizovaný futbal. Už začiatkom 20. storočia začali v meste vznikať viaceré menšie kluby a menšie spolky,“ informuje Spartak Trnava.

Základy storočného klubu

Menšie kluby postupne zanikali alebo sa spájali. Napokon ostali iba dva najsilnejšie – ŠK Čechie a ČsŠK. 30. mája 1923 sa zlúčili pod názov TŠS Trnava, ktorý sa neskôr zmenil na ŠK Trnava. Základy dnes už storočného klubu boli položené.

„O dva roky neskôr vznikol v meste ďalší silný klub ŠK Rapid Trnava, ktorý dal klubu do vienka farby červenú a čiernu. Až do roku 1939 vládla medzi oboma klubmi športová rivalita a na oboch štadiónoch sa odohrávali ostro sledované derby. V tomto roku sa však ŠK a Rapid zlúčili a najvyššej slovenskej súťaži účinkovali pod názvom TŠS Trnava,“ dodáva Spartak.

Po druhej svetovej vojne sa v roku 1945 Trnavčania predstavili v československej súťaži: „V roku 1952 vyhral TŠS Trnava po prvý raz Čs. pohár a klub sa premenoval na SPARTAK.“

Veľkolepé oslavy

V Trnave sa 30. mája 2023 oslavuje už od rána. Ultras vyzdobili mesto narodeninovými transparentami.

Pri príležitosti jubilea v tento deň v Divadle Jána Palárika uvedú do života knihu „Spartak má 100 rokov“. „Od 17. hodiny sa v hlavnej sále divadla uskutoční moderovaná beseda s viacerými generáciami futbalistov, ktorí obliekali červeno-čierny dres. Z tej najslávnejšej epochy prídu napríklad Dobiaš, Jarábek, Švec, Fandel, Keketi a ďalší. Chýbať nebudú ani hráči z 80. 90. rokov až po súčasnosť,“ informoval klub. Po skončení približne sto minút trvajúceho programu si budú môcť fanúšikovia kúpiť knihu priamo pred divadlom.

„Následne od 19:23 vypuknú oslavy storočnice v uliciach cesta mesta. Rozozvučia sa zvony na trnavských kostoloch, ako spomienka na všetkých spartakovcov, ktorí sa výročia nedožili. Z balkóna divadla zaznie naživo spartakovské Il Silenzio. Spartakovská rodina spoločne počká do zotmenia a približne o 21. hodine pridá svoj darček klubu v uliciach centra mesta. Všetci fanúšikovia sú vítaní a veríme, že takúto udalosť si nenechajú ujsť,“ prezradil klub FC Spartak Trnava.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

TRNAVA OSLAVUJE UŽ OD RÁNA ❤️🖤

Posted by Ultras Spartak Trnava on Monday, May 29, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM