Správy

Trnava chce získavať pätinu elektriny zo zelených zdrojov: Plánuje aj UNIKÁTNY projekt

Mesto Trnava chce spustiť pilotný projekt agrovoltiky. O čo vlastne ide?

Ilustračný obrázok k článku Trnava chce získavať pätinu elektriny zo zelených zdrojov: Plánuje aj UNIKÁTNY projekt
Zdroj: Pexels.com

Mesto Trnava chce v blízkej budúcnosti získavať 20 percent svojej ročnej spotreby elektriny zo zelených zdrojov. Aktuálne na strechy mestských zariadení a škôl inštaluje fotovoltické panely, druhým krokom by mali byť výpožičky striech objektov iných vlastníkov.

Podľa primátora Petra Bročku uvažujú aj o ďalších riešeniach.

Fotovoltické panely sú inštalované na základných školách, februárová schôdza mestského zastupiteľstva odsúhlasila podanie žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku na projekt fotovoltiky na mestskej poliklinike i stredisku sociálnych služieb na sídlisku Družba.

Prečítajte si tiež

Zámer je umiestniť fotovoltickú elektráreň s výrazne vyšším výkonom aj na časť zrevitalizovanej skládky odpadu a tiež na zimný štadión.

Pestovanie pod panelmi

„Aktuálne robíme posudzovanie striech vo vlastníctve mesta a chystáme sa na to, že príde aj na prenájom striech iných majiteľov. Tam, samozrejme, bude dôležité, aby splnili potrebné parametre,“ uviedol primátor.

Doplnil, že v tomto roku chcú nabrať skúsenosti v zahraničí, a potom spustiť pilotný projekt agrovoltiky. „Zaoberáme sa využitím mestských pozemkov v extraviláne mesta, kde by sme osadenie fotovoltických panelov skombinovali s pestovaním plodím pod nimi,“ opísal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM