Správy

Trnavčania sa budú sánkovať po celý rok! Pribudnú aj herné prvky a koumunitné záhrady

Komplexná rekonštrukcia vnútrobloku prinesie netradičné herné prvky aj komunitnú záhradu a svah na celoročné sánkovanie.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania sa budú sánkovať po celý rok! Pribudnú aj herné prvky a koumunitné záhrady
11
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

„Verejné priestranstvá medzi bytovými domami na Spartakovskej ulici za Mestským zimným štadiónom v sebe skrývajú značný potenciál na šport, hry, relax a komunitný život, doteraz však nebol využitý. Situáciu výrazne zmení projekt humanizácie, ktorý vnútrobloku nakoniec prinesie to, čo mu najviac chýba – príležitosti na kvalitné trávenie voľného času,“ informuje mesto Trnava.

Ba území s rozlohou približne 30-tisíc m2 pribudnú ak atraktívne, netradičné a inkluzívne herné prvky pre deti všetkých vekových kategórií.

„Komunitný život, stretávanie sa a relax podporia komunitné záhrady a nové lavičky, piknikové sety a hojdacie siete. Možnosti športového vyžitia rozšíri multifunkčné ihrisko, fitness a workoutové ihrisko a tiež celoslovenská novinka – svah na celoročné sánkovanie,“ dodáva mesto. Pribudne aj fontána, pestré kvetinové lúky a vodozádržné opatrenia.

Myslelo sa aj na deti

Deti sa môžu tešiť na nové ihriská. Pribudne napríklad veľká konštrukcia s tromi rôznymi typmi hojdačiek, v zemi zapustená trampolína v tvare hada s dvanástimi plochami na skákanie a hlavnou hernou atrakciou a dominantou areálu bude sova z agátového dreva široká 9,5 metra a vysoká 3,5 metra s lezeckými stenami a lanami, rozhľadňou a šmykľavkou.

„Na ploche súčasného detského ihriska vznikne veľké ihrisko s rôznymi balančnými prvkami a časťami na lozenie, bezbariérovým kolotočom a radiálnou hojdačkou pre päť detí. V západnej časti územia bude priestranné prírodné pieskovisko, ktorého súčasťou budú aj dva veľké existujúce stromy. Jeden z nich má ohnutý kmeň, ktorý poslúži aj ako sedačka v pieskovisku. Hru zatraktívnia hracie prvky (tzv. pieskové laboratóriá), celé pieskovisko bude lemovať nízky drevený plôtik,“ prezradilo vedenie mesta Trnava.

Prečítajte si tiež

Mobiliár pre seniorov

Pre najmenšie deti bude ihrisko kúsok od pieskoviska s prírodnými drevenými prvkami v tvare zvieratiek na hojdanie a preliezanie. Myslí sa aj na obnovu ihriska na kopci za bytovým domom na Vladimíra Clementisa.

„Komfort návštevníkov vnútrobloku zvýši pitná fontánka, seniori tu zas nájdu špeciálny mobiliár – ergonomické operadlo na odpočinok v stoji a ergonomickú lavičku. Pribudnú tu aj hracie stolíky na šach a hru Človeče nehnevaj sa, samozrejmosťou budú stojany na bicykle,“ dodáva radnica.

V lokalite pribudnú až tri komunitné záhrady, pre každého, kto chce pestovať vlastnú zeleninu, ovocie či kvety. Chýbať na nich nebude ani vodovodná prípojka slúžiace na polievanie. „Na jednej zo zelených plôch vznikne oplotený výbeh na voľný pohyb psov. Okrem odpadkového koša na psie exkrementy tu budú nainštalované aj herné prvky pre štvornohých miláčikov,“ prezradilo ďalej mesto.

Sánkovanie po celý rok

Podľa magistrátu vo východnej časti centrálnej hernej zóny vznikne multifunkčné ihrisko s rozmermi 11,5 × 20,5 m. Workoutové a fitness prvky budú umiestnené severne od bytového domu Spartakovská 9.

„Veľkou atrakciou bude určite celoročné sánkovanie na kopci pri hlavnej ceste na Spartakovskej. Dráhu na sánkovanie širokú desať a dlhú dvadsať metrov (plus desať na bezpečný dojazd) budú tvoriť otvorené vode priepustné rohože z hustého polyetylénu. Výrobca deklaruje bezúdržbovosť a zhruba 20-ročnú životnosť,“ píše mesto Trnava na svojom webe.

Projekt revitalizácie verejného priestoru na Spartakovskej aktuálne získal stavebné povolenie: „Predpokladaná hodnota tohto investičného zámeru je 1,7 milióna eur. Tak ako pri podobných investíciách, aj tu Mesto Trnava využije svoju pripravenosť na čerpanie eurofondov.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

VIZUALIZÁCIE vnútrobloku na Spartakovskej
11
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM