Správy

V hre sú veľké peniaze: Trnavský kraj sa bude uchádzať o financie z nových eurofondov

Trnavský samosprávny kraj plánuje čerpanie prostriedkov z nových eurofondov. Na čo by chcel použiť peniaze?

Ilustračný obrázok k článku V hre sú veľké peniaze: Trnavský kraj sa bude uchádzať o financie z nových eurofondov
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sa v rámci programového obdobia rokov 2021 až 2027 plánuje uchádzať o finančnú podporu pre viacero projektov. O schválení prvej žiadosti budú rozhodovať krajskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva v piatok (17. 2.). Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

Čo majú v pláne?

„Na čerpanie nových eurofondov sa pripravujeme dlhodobo. Chceme využiť hneď prvé príležitosti na získanie financií. Predmetom našej úvodnej žiadosti bude modernizácia cesty II. triedy medzi Hornými Orešanmi a Smolenicami. Chceme sa uchádzať aj o príspevok vo výške 672-tisíc eur na prípravu ďalších piatich projektov. Tie sú zamerané na zvýšenie energetickej efektívnosti budov našich stredných škôl, ako aj na modernizáciu regionálnych ciest a mostov v rôznych častiach kraja,“ uviedol Viskupič.

Doplnil, že vďaka efektívnemu čerpaniu eurofondov dokážu napredovať v modernizácii kraja. „V tejto súvislosti sa teším, že ďalšie projekty pripravujú obce, mestá a sociálno-ekonomickí partneri. Rozhodovať o ich podpore budeme v Rade partnerstva,“ uviedol.

Prečítajte si tiež

Zlepšovanie kvality

Príprava piatich projektových dokumentácií sa týka Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch a Spojenej školy Gyulu Szabóa v Dunajskej Strede na zvýšenie energetickej efektívnosti.

Pri ďalších troch projektoch ide o zlepšenie kvality cestnej infraštruktúry.

„Konkrétne rekonštrukcie mosta nad železničnou traťou na ceste II/561 v Galante či modernizácie ciest II/590 v úseku Šaštín-Stráže – Petrova Ves a II/502 medzi Smolenicami a Vrbovým,“ doplnil Viskupič. V rámci niekoľkých etáp by tak mal byť opravený úsek od hranice Bratislavského s Trnavským krajom až po Vrbové.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM