Správy

Záchranári chcú zmenu: K pacientovi má prísť PRVÝ lekár na SUV, až potom sanitka

Systém, ktorý už desiatky rokov funguje v Česku, má prísť aj na Slovensko. Výhodou by mal byť aj kratší čas, za ktorý sa lekár k pacientovi dopraví. V ktorých mestách ho zavedú?

Ilustračný obrázok k článku Záchranári chcú zmenu: K pacientovi má prísť PRVÝ lekár na SUV, až potom sanitka
Zdroj: Facebook.com/ZZS Kraje Vysočina

Systém rýchlej zdravotnej pomoci by sa mohol na Slovensku zmeniť. Po novom by mal k pacientovi doraziť ako prvý lekár, ktorý následne rozhodne, či je potrebné zavolať sanitku a pacienta previezť do nemocnice.

Zmenu navrhuje Ministerstvo zdravotníctva SR na popud záchranárov. Informuje o tom Nový Čas. V praxi by tento systém mohol začať platiť v roku 2025.

Ako to bude fungovať?

V susednom Česku takýto systém funguje už vyše 30 rokov. Prvýkrát bol zavedený v Prahe v roku 1987. Ide o výjazdové skupiny rýchlej lekárskej pomoci v stretávacom systéme, tzv. rendez-vous. Zmyslom systému má byť optimalizácia práce a počtu slúžiacich lekárov v teréne.

„Od klasickej posádky RZP sa líši predovšetkým tým, že nejazdí v bežnej sanitke, ale používa osobné vozidlo, najčastejšie s pohonom všetkých kolies a rôznou priechodnosťou terénom,“ uvádza server o českých záchranároch. V aute nie je miesto pre pacienta. Vybavenie auta majú Česi presne definované vyhláškou.

V ktorých mestách na Slovensku by mal takýto systém fungovať? Článok pokračuje na druhej strane!

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM