ELA Rôzne Správy

Ďalší ŠOKUJÚCI prípad z nemocnice: Antonín 20 dní ležal na chodbe, potom ho vyniesli do KRÍKOV

V nemocnici v Galante ležal ďalší pacient niekoľko dní na chodbe bez toho, aby si ho niekto všimol. Nebol to prvý takýto prípad v danej nemocnici. Ako je to možné?

Ilustračný obrázok k článku Ďalší ŠOKUJÚCI prípad z nemocnice: Antonín 20 dní ležal na chodbe, potom ho vyniesli do KRÍKOV
Zdroj: Reprofoto RTVS , TASR/Lukáš Grinaj

Príbeh pána Ladislava, ktorý prežil nepovšimnutý desať dní na chodbe v nemocnici a nakoniec zomrel, pobúril Slovensko a rozhýbal úrady. Upozornil naň RTVS.

Následne sa rozbehlo vyšetrovanie a zástupcovia ministerstiev, organizácií a sociálni pracovníci sa po prvý raz v histórii spolu stretli za okrúhlym stolom. Kto je za prípad z galantskej nemocnice s tragickým koncom zodpovedný?

Desať dní na chodbe

Ladislav najmenej desať dní ležal nepovšimnutý na nemocničnej chodbe alebo vonku v areáli nemocnice Sv. Lukáša v Galante. Podľa lekárov nebol súci na hospitalizáciu. Podľa reportérov RTVS útočisko nenašiel ani v žiadnom sociálnom zariadení či útulku. Nakoniec v nemocnici zomrel – na podchladenie a zlyhanie orgánov.

„Našli sme ho ležať na podlahe na nemocničnej chodbe s tým, že bol úplne dezorientovaný. Pomaly mu bilo srdce, bol brutálne podchladený,“ opísala vtedajšiu situáciu dobrovoľníčka z komunity sv. Egídia Miroslava Čulagová.

„Pýtame sa, ako je možné, že aj teraz v 21. storočí je polomŕtvy človek na nemocničnej chodbe a nemá mu kto pomôcť,“ podotkla Čulagová.

K prípadu sa vyjadrila aj riaditeľka spomínanej nemocnice Alexandra Pavlovčinová, ktorá pre RTVS zdôraznila, že sa pravidelne s takýmito prípadmi zamestnanci nemocnice stretávajú. A sú ich desiatky ročne. „Ľudia bez domova sa zdržiavajú vo vestibule, sú k nám privezení, sú u nás ošetrovaní, aj hospitalizovaní,“ dodala.

Úrady sa rozhýbali

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) začal konanie za účelom vypracovania konzultantských posudkov a posúdenia správnosti poskytnutej zdravotnej starostlivosti. V závislosti od výsledkov vyšetrovania môžu byť prijaté nápravné opatrenia alebo sankcie.

„Nemocnica si stojí za tým, že tak ako všetkým pacientom, aj pacientom bez domova, ak je to nevyhnutné a ich zdravotný stav to vyžaduje, poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnej miere,“ uviedol pre RTVS hovorca Pro Care a Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Vyvezený do kríkov

Ako ďalej upozorňuje RTVS, v rovnakej nemocnici sa odohral podobný prípad, keď iný muž strávil na nemocničnej chodbe 20 dní.

„Oslovili nás aj dobrovoľníci s tým, že si tam všimli pána, ktorý im príde prehliadaný. Stretávali ho na chodbe, kde ho prekračovali ľudia, potom o pár dní na to bol vynesený pred nemocnicu,“ priblížil vedúci útulku Sv. Lujzy de Marillac v Bratislave Michal Cibiri. Pán Antonín mal viac šťastia ako pán Ladislav, ktorý nakoniec v nemocnici zomrel.

„No neviem, či niekto zo zdravotníckeho personálu, alebo niekto iný. V stave, keď už bol imobilný, tak ho odviezli do vedľajšieho lesíka, kde ho vyhodili a nechali ho tam,“ ozrejmila dobrovoľníčka Miroslava Čulagová.

Podľa slov vedúceho útulku sa pán nevedel sám obslúžiť, bol dehydrovaný, podvyživený a niekoľko dní ležal bez zmeny polohy. „Na to bola celkom jednoduchá odpoveď, dať tomu človeku dôstojné miesto, posteľ, stravu. Ten človek nemal takú diagnózu, aby sa z toho nedostal,“ dodal Cibiri.

„To, za akých okolností ten človek pobýval v areáli nemocnice sa vám vyjadriť neviem, ale to, čo viem potvrdiť je, že mu opakovane poskytli zdravotnú starostlivosť,“ vyjadril sa k situácii hovorca Pro Care a Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Foto: archív

STRETNUTIE ZA OKRÚHLYM STOLOM K TÉME CHUDOBY A ĽUDÍ BEZ DOMOVA Včera, pri príležitosti Svetového dňa sociálnej práce,...

Posted by Verejný ochranca práv on Wednesday, March 20, 2024

Prečítajte si aj:

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM