Správy

Kuciakov dom začínajú BÚRAŤ: Na jeho mieste vyrastie Pamätník slobody slova

Na mieste domu Jána Kuciaka a Martiny Kušníkovej postavia pamätník. Dom firma zbúra bezplatne.

Ilustračný obrázok k článku Kuciakov dom začínajú BÚRAŤ: Na jeho mieste vyrastie Pamätník slobody slova
4
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Búracie práce na pozemku s domom zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušníkovej vo Veľkej Mači v okrese Galanta sa začnú v utorok (21. 3.). Následne na mieste postaví Trnavský samosprávny kraj (TTSK) Pamätník slobody slova. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

Výstavbu bude financovať kraj

Zámerom kraja je vytvoriť pietne miesto, ktoré bude pripomínať odhodlanie dvoch zavraždených mladých ľudí a zároveň niesť odkaz pre budúce generácie.

„Aktuálne prebieha likvidácia všetkých objektov na pozemku vo Veľkej Mači tak, ako si to želali pozostalé rodiny. Výstavba, ako aj následná správa a údržba pamätníka sa bude realizovať z rozpočtu TTSK,“ povedal Viskupič.

Prečítajte si tiež

Ako bude vyzerať?

Výstavbu plánujú začať v priebehu budúceho roka, po ukončení územného a stavebného konania a verejného obstarávania na zhotoviteľa stavebných prác. Vyzdvihol, že realizáciu búracích prác ponúkla zabezpečiť firma zo Serede bezplatne. Odhadovaná cena výstavby pamätníka je 388 220 eur s DPH.

Víťazný návrh pamätníka s názvom Záhrada pochádza od tvorcov Benjamína Brádňanského, Víta Haladu, Martina Piačeka a pracuje s naklonením pozemku, čo evokuje pocit nerovnováhy, vychýlenia a trvalej zmeny. Budúce pietne miesto bude na jednej strane pripomínať udalosti z minulosti, no na druhej strane ponúkne priestor na reflexiu a pohľad do budúcnosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Víťazný návrh pamätníka slobody slova vo Veľkej Mači
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM