Jakub Forgács Správy

Ľudí zasiahla SMUTNÁ správa: ZOMREL významný historik, muzeológ a publicista

V roku 2002 získal Milan Šoka Cenu primátora a o dve desaťročia neskôr aj Cenu mesta za kultúrno-spoločenskú činnosť v oblasti histórie. Česť jeho pamiatke.

Ilustračný obrázok k článku Ľudí zasiahla SMUTNÁ správa: ZOMREL významný historik, muzeológ a publicista
1
Galéria

Mesto Banská Bystrica oznámilo na sociálnej sieti smutnú správu. „Opustil nás historik, muzeológ a publicista Milan Šoka,“ píše samospráva.

Rodák z obce Trakovice (okres Hlohovec) dlhé roky pôsobil na poste historika a neskôr aj riaditeľa Stredoslovenského múzea. „Aktívne sa podieľal na činnosti prípravného výboru pre znovuobnovenie Muzeálnej slovenskej spoločnosti v Martine. Bol podpredsedom Predstavenstva Zväzu múzeí na Slovensku,“ uvádza samospráva.

„Mimoriadnu pozornosť si zaslúžia jeho nekompromisné a neúnavné postoje počas desaťročného súdneho reštitučného sporu o sídlo múzea – Thurzov dom,“ spomína mesto s tým, že práve zásluhou Milana Šoku sa proces skončil v prospech Stredoslovenského múzea, významnej kultúrnej inštitúcie, ktorá má v Banskej Bystrici svoje čestné miesto.

Za jeho dlhoročnú tvorivú činnosť mu boli udelené rôzne ocenenia. „V roku 2002 získal Cenu primátora a o dve desaťročia neskôr aj Cenu mesta za kultúrno-spoločenskú činnosť v oblasti histórie. Česť jeho pamiatke,“ dodala samospráva.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Zomrel významný historik, muzeológ a publicista Milan Škoa
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM