Rastislav Búgel Kultúra

Osadili tristo nových okien: Západoslovenské múzeum sa opäť otvára verejnosti

Po viac ako piatich mesiacoch rekonštrukcie otvorí Západoslovenské múzeum (ZsM) v Trnave svoje brány v piatok 1. apríla. Hoci práce v jeho interiéri ešte nie sú úplne ukončené, návštevníci si už budú môcť pozrieť stále expozície ako Sakrálne pamiatky, Archeologická expozícia, História Trnavy a iné.

Ilustračný obrázok k článku Osadili tristo nových okien: Západoslovenské múzeum sa opäť otvára verejnosti
Zdroj: TASR

Postupne múzeum sprístupní aj ďalšie expozície a výstavy. Podľa vyjadrenia Simony Jurčovej zo ZsM výstavné priestory budú po novom dostupné aj imobilným návštevníkom vďaka novoosadenému výťahu na jednom z nádvorí múzea. Počas rekonštrukcie osadili na múzeu, ktoré sídli v priestoroch bývalého kláštora klarisiek, 300 nových okien. Bolo ich päť typov, pričom každé jedno muselo byť samostatne zamerané. Z celkového počtu zostalo päť na svojom mieste, boli reštaurované, pochádzajú pravdepodobne z 18. storočia. Vynovená je aj fasáda tejto národnej kultúrnej pamiatky.

K dispozícii takmer 2 milióny eur

Trnavský samosprávny kraj (TTSK), ktorý je zriaďovateľom ZsM, mal pre tento účel k dispozícii 1,9 milióna eur. Peniaze z európskych fondov získal pre projekt s cieľom prinavrátiť objektu dobový vzhľad, očistiť ho od nevhodných novodobých zásahov a prezentovať v koncepčnom slohovom výraze určenom na základe výsledkov reštaurátorského výskumu.

Ukrývali sa v ňom letci

Klariský kláštor sa v Trnave spomína už v roku 1239, bol viackrát prestavaný a rozširovaný. Za najstaršiu zachovanú časť je považované stredné kláštorné krídlo medzi dvomi rajskými dvormi. Súčasný vzhľad najviac ovplyvnila prestavba v 17. storočí po veľkom požiari. Komplex patril reholi až do roku 1782, keď cisár Jozef II. zrušil rád klarisiek a budova sa stala všeobecnou vojenskou nemocnicou (do roku 1850), neskôr nemocnicou pre psychicky chorých vojakov. Počas 2. svetovej vojny sa v nej ukrývali americkí letci. Po vzniku múzea v roku 1954 bola pridelená Krajskému múzeu v Trnave. V súčasnosti múzeum spravuje na území historického mestského jadra v Trnave štyri budovy, z toho sú tri národnými kultúrnymi pamiatkami. Vo svojom múzejnom zbierkovom fonde ochraňuje viac ako 160 000 predmetov kultúrneho dedičstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM