Rôzne

Osud sa s ním nemaznal: Prvovojnový pomník v Kátlovciach „padol“ v 2. svetovej vojne

Nenašli načas pokoj ani po smrti, keď pomník padlých rozbila bomba. Napriek tomu si pamiatku na svojich príbuzných dedinčania v Kátlovciach pri Trnave uchovali dodnes.

Ilustračný obrázok k článku Osud sa s ním nemaznal: Prvovojnový pomník v Kátlovciach „padol“ v 2. svetovej vojne
3
Galéria
Zdroj: TASR

Pamätník padlých v 1. svetovej vojne v Kátlovciach pri Trnave nemal dlhé trvanie. Postavili ho v roku 1924 pred starou školou zo zbierky medzi obyvateľmi obce. No už v roku 1945, pri oslobodzovaní obce Sovietskou armádou, ho rozbila bomba, ktorá vybuchla v jeho tesnej blízkosti.

„Pomník padlých v 1. svetovej vojne ‚padol‘ v 2. svetovej vojne,“ konštatoval účasný kronikár obce Stanislav Kubiš, ktorý predčasom zostavil aj monografiu Kátloviec a zmienku o postavení i zničení pamätníka našiel medzi dobovými zápismi. Na pamätníku bolo vytesaných 36 mien a fotografie zosnulých.

Zaujímavosťou bolo, že ich rozdelili do dvoch skupín – na slobodných a ženatých mužov, ktorí v dvoch etapách odišli do bojov 1. svetovej vojny.

„Najskôr išli okolo dvadsaťroční, v druhej vlne aj mladší a starší,“ dodal Kubiš. Spolu ich bolo 120 až 130, čo z obce s 840 vtedajšími obyvateľmi považuje za vysoké číslo.

Na pomník zapísali mená všetkých – ktorí padli priamo v bojoch, ale i navrátilcov, čo zomreli na následky chorôb alebo zranení. Na postavení pomníka mali zásluhu aj dvaja americkí Kátlovčania František Janíček a Ján Lukačovič, ktorí prispeli na dielo.

Trosky pomníka až do roku 1947

Trosky pomníka ležali na mieste výbuchu až do roku 1947. Potom sa podujal Dobrovoľný hasičský zbor na jeho znovupostavenie. Urobili dve zbierky, ktoré vyniesli 15 000 korún a „okres“ pridal dve tisícky. Kubiš nenašiel v kronike informácie, či na postavenie nového pomníka použili niektoré časti z pôvodného, zarámované dobové portréty zomrelých by tomu však mohli nasvedčovať.

„V roku 1947 tam pridali päť mien mužov, ktorí položili životy v 2. svetovej vojne,“ dodal kátlovský kronikár. Aj vtedy rozdelili zomrelých na slobodných a ženatých. Na vrchol pomníka osadili sochu zomierajúceho vojaka a nad neho žehnajúceho Krista s krížom.

„Pri pamätníku sa stretávame vždy 11.11. o 11.11 ho­dine, aby sme si uctili pamiatku našich padlých spoluobčanov,“ dodal Kubiš. Ale sviečky tam miestni zapaľujú počas celého roka.

FOTO: Takto si uctili svojich padlých predkov Kátlovčania
3
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM