han Samospráva

Osud väčšiny TOPOĽOV na Rybníkovej ulici je spečatený! Nariadenie znie: VYRÚBAŤ!

Jedno z mála zachovaných stromoradí v Trnave, najznámejšia, zhruba sedemdesiatročná topoľová aleja na Rybníkovej ulici dožíva a väčšinu jej stromov odstránia.

Ilustračný obrázok k článku Osud väčšiny TOPOĽOV na Rybníkovej ulici je spečatený! Nariadenie znie: VYRÚBAŤ!
Zdroj: EASYFOTO TASR/Miroslava Mlynárová

Radnica na svojej webovej stránke oznámila výrub 59 topoľov bielych z celkového počtu 98. Ostatné ošetria odborným rezom.

Sú už odumreté

Stromy majú podľa odborného posudku českej firmy Safe Tree poškodené korene, infekciu kmeňa a konárov, dynamicky presychajú, sú z väčšej časti odumreté, v korune majú hrubé suché konáre, asymetrickú korunu alebo tlakovú vidlicu a nemajú perspektívu prežitia.

Radnica musí preto dbať na bezpečnosť chodcov, keďže chodník pre peších vedie priamo cez aleju, i dopravy, keďže frekventovaná cesta je situovaná rovnako popod vysoké stromy.

„Bezpečnosť ľudí je prvoradá a z toho dôvodu je urýchlené odstránenie poškodených stromov nevyhnutné. Rúbať sa bude priebežne, každý strom najprv prezrie ornitológ, či na ňom nie sú aktívne vtáčie hniezda. Na mieste vyrúbaných stromov plánujeme náhradnú alejovú výsadbu kvalitných druhov, ktoré lepšie znášajú mestské prostredie,“ uvádza radnica.

Môže za to teplo a sucho?

Topoľ biely sa môže vo voľnej prírode dožiť tristo až štyristo rokov, ale v mestských uliciach možno len pár desiatok. Životnosť ovplyvňuje nedostatočný priestor na rast, stromy poškodzujú zemné práce, neodborné orezávanie konárov, klimatické zmeny. „Je veľmi pravdepodobné, že na rýchlom presychaní korún topoľov bielych sa na Rybníkovej ulici v posledných rokoch podpísali aj veľmi horúce a suché letá,“ informovala radnica. Prvé ojedinelé výruby tam robilo mesto už pred desiatimi rokmi.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Udalosti na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM