Monika Hanigovská Rôzne

Pamätník Osloboditeľov sa nebude premiestňovať: Naďalej ostane v centre Trnavy

Známy pamätník ostáva naďalej na svojom mieste. Mesto muselo ustúpiť pôvodnému zámeru, v ktorom počítalo s jeho možným premiestnením.

Ilustračný obrázok k článku Pamätník Osloboditeľov sa nebude premiestňovať: Naďalej ostane v centre Trnavy
4
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Pamätník Osloboditeľov z roku 1959 od akademického sochára Ladislava Snopka naďalej ostáva na svojom pôvodnom mieste.

„Na základe rokovaní, ktoré prebehli v minulom roku a na základe všetkých zainteresovaných, tak ako Veľvyslanectva Ruskej federácie, tak aj ministerstva, ostáva Pamätník Osloboditeľov na pôvodnom mieste,“ informoval pre náš spravodajský portál poradca primátora pre kultúru a hovorca Mesta Trnava Pavol Tomašovič.

Budú musieť upraviť projekt

Mesto sa zamerá na jeho statické zabezpečenie a bude musieť vypracovať dotknutý projekt čiastočne, alebo v celom jeho rozsahu. „Na základe tohto rozhodnutia, bude potrebné urobiť konkrétne jeho statické zabezpečenie a taktiež upraviť pôvodný projekt, ktorý zahŕňal rekonštrukciu celého daného priestoru. Minimálne sa bude jednať o tú časť, ktorá sa dotýka dotknutého územia. Teda námestia, pomníka a celého jeho priľahlého priestoru. Vstupné plochy a všetko to dotknuté prostredie je potrebné nanovo prepracovať,“ prezradil Tomašovič.

„Či bude potrebné projekt prepracovať v celom rozsahu, to bude otázne. Je možné, že určitá časť pôvodného projektu bude použiteľná,“ doplnil.

Mesto sa pripravovalo na rekonštrukciu Námestia SNP, pričom sa niekoľkokrát vyjadrilo k možnému presunutiu pamätníka na Študentskú ulicu. Plánom mesta, bolo tamojšej lokalite prinavrátiť pôvodný vzhľad z obdobia rannej moderny v dvadsiatych až tridsiatych rokoch 20. storočia.

Proti takejto chystanej rekonštrukcie sa postavilo časť občanov mesta, združení predovšetkým pri Oblastnom výbore Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (OVSZPB), ktorý spísali v roku 2017 petíciu a proti návrhu premiestnenia pamätníka bolo aj Veľvyslanectvo Ruskej federácie.

OBRAZOM: Pamätník Osloboditeľov v Trnave
4
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM