Monika Hanigovská Rôzne

Pandémia im dala stopku, teraz sa dočkali: Mesto ocenilo TIETO osobnosti a kolektív

Tak predsa sa dočkali! Trnava pokračuje v tradícii oceňovania jednotlivcov i kolektívov, ktorí významným spôsobom prispeli nielen k dobrému menu nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Pandémia im dala stopku, teraz sa dočkali: Mesto ocenilo TIETO osobnosti a kolektív
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Mesto v týchto dňoch slávnostne ocenilo jednotlivcov a kolektív za rok 2019. Stalo sa tak po ročnej pauze, ktorú si vyžiadala pandémia koronavírusu.

Poďakovanie pre…

Ako informuje mesto na svojom webe, nositeľmi Ceny mesta Trnava sú JUDr. Jozef Opatovský za upevňovanie demokratických princípov v oblasti justície a spevácky zbor gymnázií mesta Trnava Cantica nova za úspešnú 50-ročnú činnosť a reprezentáciu Trnavy v zborovom speve.

Mesto vyzdvihlo aj ďalších jednotlivcov a to cenou Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Trnavy. Takéto ocenenie získal Ing. Igor Fabián za dlhoročnú prácu v prospech seniorov a Mgr. Dagmar Galbová za dobrovoľnícku prácu na pomoc rodinám v núdzi.

Cena In memoriam bola zase udelená Jozefovi Kozmalovi za celoživotnú športovú činnosť a Štefanovi Oroszovi za prínos v oblasti hudobného života v Trnave. Pozrite sa bližšie na tých, čo získali ocenenie.

Jediný notár

Ako informuje mesto, Trnavčan Jozef Opatovský pomáhal pri zriaďovaní a znovuobnovení Právnickej fakulty Trnavskej univerzity, je členom jej vedeckej rady, členom Správnej rady Nadácie Štefana Lubyho a v roku 2000 mu bola udelená pamätná medaila prof. Štefana Lubyho za trvalú podporu činnosti nadácie.

„V roku 2007 na XXV. kongrese U.I.N.L v Madride dostal ako jediný notár zo Slovenska vyznamenanie za osobný prínos v rozvoji a upevnení národného a medzinárodného notárstva,“ vyzdvihuje radnica oceneného.

Jeho aktivity sú ale oveľa bohatšie. Stal členom Rímskokatolíckeho cirkevného hudobného spolku sv. Mikuláša v Trnave a členom prípravného výboru na znovunavrátenie Spolku sv. Vojtecha a na svojom konte má niekoľko ocenení.

Trnavský poklad

Spevácky zbor gymnázií mesta Trnava Cantica nova patrí k trnavským kultúrnym pokladom. Jej „hudobné korene“ siahajú až do roku 1969 pod vtedajším vedením profesora Jána Schultza. A od roku 1983 ho vedie PaedDr. Gabriel Kalapoš.

Zbor zbiera úspechy aj za hranicami. Získal napríklad 1. miesto na festivale mládežníckych zborov v Neerpelte v Belgicku (2014) a 4. miesto na Medzinárodnej súťaži speváckych zborov v Llangollene (2015).

Neužíva si dôchodok

Igor Fabián sa síce narodil v Martine, no výrazne ovplyvňoval Malý Rím. Napriek tomu, že si mohol užívať dôchodok, zameral sa na pomoc.

„Po odchode do dôchodku obrátil svoju pozornosť na seniorov, na ich možnosti sebarealizácie, dôstojné dôchodkové zabezpečenie, zdravotnú aj sociálnu starostlivosť. Zameriava sa najmä na to, aby seniori nežili na okraji spoločnosti, ale mohli aktívne prežívať dôchodkový vek a pozitívne ovplyvňovať život v našom meste,“ informuje o tom mesto.

Stál napríklad aj pri zrode poradného orgánu primátora – Rady seniorov mesta Trnava a od roku 2015 je jej predsedom.

Čo sa deje v Trnave a okolí?

Pomáha rodinám

Druhá ocenená, Dagmar Galbová, už od roku 2013 pomáha rodinám v núdzi a to najmä Rómom z Coburgovej ulice a to „pri zariaďovaní bytov formou zháňania nábytku a všetkého, čo rodina potrebuje v každodennom živote.“

Jej aktivity však siahajú oveľa ďalej. Navštevuje rodiny, je súčasťou aktivít a výletov pre deti a pod jej rukami prešlo pre nich množstvo žiadostí.

„Svoje aktivity hodnotí ako súčasť svojho života, dobrovoľnícka práca na pomoc blížnym ju napĺňa radosťou a uspokojením,“ stojí na stránke mesta.

Športovec a hudobník

Jozef Kozmal patrí právom k športovým osobnostiam. Narodil sa 24. decembra 1924 v Trnave a svoj život zasvätil boxu. Netrvalo dlho a stal sa reprezentantom Slovenska. „Vybojoval desiatky stretnutí v pražskej Lucerne i v celej Európe. Porazil veľa špičkových boxerov. Napríklad, z piatich stretnutí s Tormom dvakrát vyhral.“

Darilo sa mu aj v úlohe trénera. Vychoval množstvo boxerov, zomrel 28. júna 1995.

Na hudobnú legendu by sa taktiež nemalo zabudnúť. Štefan „Piťo“ Orosz „patril vyše 65 rokov medzi známe trnavské hudobnícke osobnosti a zaslúžil sa o hudobný rozvoj v Trnave. Jeho meno je však známe aj v československom kontexte,“ vysvetľuje radnica.

V roku 2017 získal ocenenie zlatá Porta v Ústí nad Labem. Naposledy vydýchol 21. augusta 2018 v Trnave.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM