Dominika Handzušová Rôzne

Park a galériu na Námestí SNP obnovia: Pozrite sa ako má vyzerať

Symbolický tok Trnávky, ošetrenie pôvodných stromov a výsadba nových, kvetinové celky, ale aj nové lavičky či cyklostojany. Park v okolí pamätníka M.R. Štefánika prejde obnovou.

Ilustračný obrázok k článku Park a galériu na Námestí SNP obnovia: Pozrite sa ako má vyzerať
Zdroj: Dnes24.sk

Na jeseň by sa mali začať revitalizačné práce na parku za pamätníkom Milana Rastislava Štefánika a priľahlého verejného priestoru medzi Evanjelickým kostolom a Hospodárskou ulicou. Mestská samospráva tak chce nadviazať na Univerzitný parčík, obnovu Univerzitného námestia a revitalizáciu pešej zóny. V centre mesta tak postupne vznikne súvislá prechádzková trasa s ostrovmi zelene a miestami na oddych.

Kvety ako voda

„Podobne ako na Trojičnom námestí symbolicky pripomína bývalý tok riečky Trnávky nová kvetinová výsadba, na území tohto parku, kde je riečka skrytá v podzemí, ju naznačí zvlnený pás tmavého živého plota z tisu, obrúbený riečnymi okruhliakmi a pásmi trvaliek prevažne modrej a bielej farby, v ktorých budú postupne rozkvitať husté skupinky nízkych krov alebo popínavých rastlín na konštrukcii tak, aby pripomínali vodnú penu,“ uvádza sa na webovej stránke nášo mesta k projektu revitalizácie par­ku.

Kvetinová výsadba má byť pripomienkou niekdajších záhrad za hradbami práve v tejto lokalite. Obnovou prejde aj stromová výsadba. Pôvodná bude ošetrená, poškodené stromy bez perspektívy dlhodobého prežitia budú nahradené novými.

Posunú pamätník

Samotný pamätník Milana Rastislava Štefánika osadia hlbšie do parku, aby bol pred ním väčší priestor a pamätník viac vynikol. V snahe prispôsobiť sa vyšľapaným trasám sa zmenia aj chodníky. Nová úprava neminie cyklistický chodník. „Nebudú chýbať ani nové lavičky s kovovou konštrukciou a plochou na sedenie z odolného dreva, úpravy pre nevidiacich a slabozrakých, nová drobná architektúra, cyklostojany, nový mobiliár a verejné osvetlenie,“ informuje mestský web.

V prípade úspešného verejného obstarávania by sa mala revitalizácia odštartovať už v septembri. Práce by tak mali skončiť najneskôr na jar. Ak počasie dovolí, možno ešte tento rok.

V priloženej galérii si môžete pozrieť vizualizácie ateliéru AWE Piešťany.

Obnova parku SNP - Hospodárska
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM