Marcel Mojžiš Samospráva Samospráva

Participatívny rozpočet v Trnave ide do finále: Chystá sa verejná prezentácia

Verejná prezentácia ako jeden z posledných krokov prípravy projektov úvodného ročníka Participatívneho rozpočtu Trnavy sa uskutoční 19. mája. Trnavčania predstavia svoje projekty v oblastiach Deti a rodina, Verejný priestor, Zeleň, Doprava, Seniori a Kultúra, pre ktoré sa snažia získať podporu.

Ilustračný obrázok k článku Participatívny rozpočet v Trnave ide do finále: Chystá sa verejná prezentácia
Zdroj: TASR

Mesto Trnava pilotný ročník participatívneho rozpočtu odštartovalo vo februári tohto roka ako príležitosť pre občanov zapojiť sa do rozhodovania o tom, akým spôsobom bude použitá časť finančných prostriedkov mesta. Počas uplynulých týždňov mal každý Trnavčan možnosť prísť s nápadom, ako sa dá skvalitniť život v meste, či už vytvorením novej služby, zlepšením existujúcej, alebo revitalizovaním životného priestoru.

Návrhy sa zbierali v šiestich tematických skupinách, ich členovia sa pravidelne stretávali a rozvíjali svoje návrhy a podnety. Finálnou podobou ich návrhov je projektová dokumentácia, ktorú každý z nich vypracoval. Na verejnej prezentácii bude mať každý z koordinátorov päť minút na predstavenie projektu pred verejnosťou, súčasťou bude aj diskusia k jednotlivým návrhom. Stretnutie povedie facilitátor Peter Nedoroščík z občianskeho združenia Utopia, ktoré koncepciu participatívneho rozpočtu prinieslo na Slovensko a pomáha samosprávam s jeho realizáciou.

Stretnutie je otvorené pre všetkých občanov, ktorí majú záujem oboznámiť sa s projektmi, ktoré členovia participatívnych komunít vypracovali. Ďalším krokom bude hlasovanie, v ktorom ľudia vo veku nad 15 rokov s trvalým či prechodným bydliskom v Trnave vyjadria podporu tým, ktoré ich najviac oslovia. Informácie o projektoch budú postupne zverejnené na pr.trnava.sk. Informovala Veronika Majtánová z odboru komunikácie na trnavskej radnici.

Výška participatívneho rozpočtu pre Trnavu na tento rok je 20 000 eur. Primátor Peter Bročka však v úvode avizoval, že je pripravený sumu zvýšiť, ak by sa zišlo viac inšpiratívnych projektov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM