Dominika Handzušová Kultúra

PechaKucha Night Trnava v znamení Ceny Oskára Čepana: TOTO sú hostia

Trináste vydanie multikultúrnej platformy predstaví finalistov a laureátov Ceny Oskára Čepana. Kto všetko príde na PechaKucha Night do trnavskej Synagógy?

Ilustračný obrázok k článku PechaKucha Night Trnava v znamení Ceny Oskára Čepana: TOTO sú hostia
Foto: Dominika Handzušová

PechaKucha Night Trnava vol. 13 predstaví samotné ocenenie Cena Oskára Čepana. Hosťami budú dvaja tohtoroční finalisti Martin Kochan a Matěj Smetana a sedem laureátov a finalistov z minulých ročníkov.

O čo ide?

Cena Oskára Čepana je ocenením pre vizuálnych umelcov a umelkyne do veku 35 rokov. Organizuje a udeľuje ju Nadácia – Centrum súčasného umenia raz ročne. „Platforma PechaKucha Night začala fungovať v Trnave v máji 2011 a za tri a pol roka priniesla do malého Ríma desiatky slovenských umelcov z rôznych oblastí, zorganizovala špeciálne podujatie v Dolnej Krupej, tri roky po sebe bola súčasťou programu letného festivalu Grape a zúčastnila sa aj festivalu umenia pre verejný priestor Medzicentrum V v priestoroch Nástupišťa 1–12,“ opísala v skratke históriu projektu Eva Kukurová z OZ Publikum.sk.

PechaKucha Night je platforma, ktorá vznikla v Tokiu z iniciatívy dvoch architektov Astrid Kleinovej a Marka Dythama. V priebehu pár rokov sa rozšírila po celom svete. Myšlienkou podujatia je priniesť divákom produktívne, zaujímavé alebo prekvapivé myšlienky prostredníctvom projekcií obrázkov, a pritom prinútiť účinkujúcich rozprávať stručne a k veci, miesto toho, aby viedli dlhé monológy.

Kto príde?

O Cena Oskára Čepana vám na trinástom vydaní PechaKucha Night Trnava povie viac Ľubica Drangová. Z tohtoročných finalistov zavíta do Synagógy Martin Kochan, ktorý sa v začiatkoch svojej tvorby venoval angažovanému umeniu vo verejnom priestore a inšpiráciou mu bola hlavne tvorba akčných umelcov tzv. východného bloku. Druhým je Matěj Smetana, v súčasnosti odborný asistent na Katedre intermédií a multimédií na VŠVU.

Ďalším hosťom bude finalista Ceny z roku 2011 Ján Šipöcz. Jeho fotografie ste mohli vidieť nielen v Čechách, kde pôsobí, ale nedávno aj v Bratislave na výstave Last Minute. Dvojnásobným finalistom je postkonceptuálny umelec Stano Masár. Dozviete sa viac o originálnej a rozmanitej tvorbe Erika Bindera. Možno aj prečo Mário Chromý svoju pražskú výstavu nazval „Slovákovi se zasekla ruka v záchodě, když lovil SIM kartu“.

Finalistom Ceny Oskára Čepana bol aj umelec Štefan Papčo. Trnavský rodák Juraj Dudáš sa venuje inštalácii, objektom, videoumeniu, digitálnej animácii, manipulovanej fotografii, v ktorých ironizuje vplyv médií a masovej kultúry. Talentovaná a originálna výtvarníčka Dorota Sadovská bola na Cenu nominovaná až štyrikrát.

Kedy a kde?

PechaKucha Nigth Trnava sa uskutoční v stredu 12. novembra od 19:30 hod. v Synagóge – centre súčasného umenia na Halenárskej 2. Vstupné stojí 2 €.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM