Dominika Handzušová Samospráva

Peter Bročka je príjemne prekvapený: Na jeho výzvu sa prihlásila stovka Trnavčanov!

Výzvu videl trnavský primátor ako najschodnejší a najrýchlejší spôsob získať odborníkov. O aké oblasti bol najväčší záujem a čo sa bude s ponukami diať ďalej?

Ilustračný obrázok k článku Peter Bročka je príjemne prekvapený: Na jeho výzvu sa prihlásila stovka Trnavčanov!
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Zhruba stovka Trnavčanov reagovala na výzvu primátora Petra Bročku. Ľudia sa mohli prihlásiť za členov komisií mestského zastupiteľstva. Dôvodom bolo zvýšenie odbornosti poradných orgánov primátora a zastupiteľstva.

Najväčší záujem bol o komisiu stavebnú, územného plánovania a kultúrnych pamiatok a o komisiu životného prostredia a prírodných hodnôt.

Trnavčania sa mohli uchádzať o miesta aj v komisii finančnej, kultúry, mládeže a športu, bytovej, školstva a vzdelávania, dopravy a verejnoprospešných služieb, sociálnej a zdravotnej.

Po analýze spravia nomináciu

Bročka je záujmom obyvateľov mesta príjemne prekvapený. Výzvu videl v danom čase ako najschodnejší a najrýchlejší spôsob, ako získať ľudí, ktorí sa problematike rozumejú. V súčasnosti prihlášky v prvom kole analyzujú, potom sa budú v spolupráci s poslaneckými klubmi v zastupiteľstve robiť nominácie. O doplnení komisií o členov-neposlancov bude v konečnom dôsledku rozhodovať poslanecký zbor na zasadnutí vo februári.

V budúcnosti chcú upraviť limit

Štatút komisií zastupiteľstva má v súčasnosti na obsadenie postov limit, umožňuje pre každú komisiu doplniť počet neposlancov tak, aby bol o jedného nižší ako poslancov, pričom spravidla ide o štyroch neposlancov.

Primátor má však záujem pre budúcnosť o zmenu štatútu, aby sa počet odborníkov v nich mohol zvýšiť, resp. súčasne aj znížiť počet poslancov. A zároveň posilniť postavenie týchto poradných zborov.

„Je dôležité, aby radili pri rozhodnutiach ľudia, ktorí sa vo veci naozaj vyznajú,“ povedal Bročka. Verí, že poslanci zastupiteľstva tejto potrebe porozumejú. Doteraz bola prax obsadzovať neposlanecké posty v komisiách práve cez politické subjekty v zastupiteľstve.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM