Lucia Lauková Správy

Pocta kráľovi z Vrbového: Móric Beňovský bude mať pamätník na Taiwane

Vylodenie Beňovského na Taiwane bude pripomínať pamätník. Postavia ho v prístave Su'ao.

Ilustračný obrázok k článku Pocta kráľovi z Vrbového: Móric Beňovský bude mať pamätník na Taiwane
4
Galéria

Osadenie pamätníka dobrodruhovi, politikovi a moreplavcovi Móricovi Beňovskému je jedným z výsledkov spolupráce, ktorú nadviazal vlani Trnavský samosprávny kraj (TTSK) s taiwanským regiónom Yilan. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

TTSK posilňuje podľa jeho vyjadrenia dobré vzťahy so zahraničnými regiónmi i zastúpeniami krajín na Slovensku. Od roku 2022 spolupracuje aj s taiwanským regiónom.

Pamätník je už hotový

„Vytvárame a naďalej rozvíjame dobré vzťahy s regiónmi ďaleko za hranicami nášho kraja, Slovenska, ale aj Európy. S regiónom Yilan spolupôsobíme vo viacerých oblastiach. Jednou z prvých naplánovaných spoločných aktivít je osadenie pamätníka rodáka z Vrbového Mórica Beňovského priamo na Taiwane v prístave, na ktorom sa pred vyše 250 rokmi vylodil po úteku z vyhnanstva. Pamätník je už hotový a v prístave Su'ao bude osadený budúci rok,“ povedal.

Prečítajte si tiež

TTSK sa na Taiwane predstavil v septembri 2019 so zameraním na potenciálnych investorov a rozvoj kooperácie v oblasti hospodárstva a obchodu. Dohodu s regiónom Yilan následne schválili krajskí poslanci v máji 2022. Vedúci zastúpenia Taipei na Slovensku David Lee potvrdil otvorenosť aj pre ďalšie formy spolupráce.

Kto bol Kráľ Madagaskaru?

Cestovateľ a madagaskarský kráľ Móric Beňovský sa narodil vo Vrbovom 20. septembra 1746. Ako pripomína rezort zahraničných vecí, Móric Beňovský celým menom Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský bol dobrodruh, cestovateľ, námorný kapitán, objaviteľ, kolonizátor, spisovateľ, plukovník francúzskej armády, veliteľ poľskej armády a rakúsky vojak.

Preslávil sa ako prvý kráľ zjednoteného Madagaskaru. Bol tiež prvý človek, ktorý preskúmal Ostrov svätého Vavrinca prvý Európan, ktorý sa plavil v severnom Pacifiku a bol prvý Slovák, ktorý navštívil štyri kontinenty.

„Zážitky z ciest spisoval vo svojich memoároch, vďaka ktorým sa navyše stal prvým slovenským autorom celosvetového bestselleru,“ dodáva Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Na Taiwane osadia pamätník Móricovi Beňovskému
4
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM